Fylkestur i Telemark: Tale i Kragerø
Fylkesmann
Ordfører Kjære alle sammen,
Det er veldig hyggelig å være tilbake i Kragerø, og på en litt annen tid av året enn vi ellers har vært her med familien. VI har mange gode minner fra somrene våre i Kragerø skjærgården. Det er noe spesielt med å være nær havet. Det gir ro og perspektiv.
Vi har kommet til siste dag av fylkesturen vår i Telemark, og Kronprinsessen og jeg er fulle av inntrykk. Vi har blitt bedre kjent med et vakkert fylke – med spennende næringsliv bygget på gamle tradisjoner, fantastisk natur – og et kulturliv som både ivaretar røttene og som peker utover. På mange måter er Telemark et slags Norge i miniatyr – med fjell og sjø, fjord og bygder.
Kragerø kommune har solide tradisjoner å bygge på: Allerede på 1600-tallet var omfattende utenriksfart avgjørende for Kragerøs næringsgrunnlag; særlig eksport av trelast, is og steinindustri. Kanskje har denne ballasten bidratt til at kommunen på en så bra måte kunne møte utfordringene da de kom.
Da skipsbyggerbedriften Tangen Verft la ned virksomheten sin i 2003, stod både kommunen og enkeltpersoner overfor store endringer. Mange ble arbeidsledige, og kommunen opplevde fraflytting og tap av inntekter. Kragerø gikk inn i en omfattende omstillingsprosess – som jeg i dag er glad for å vite at er i ferd med å lykkes. Utviklingen har snudd. Lokalsamfunnet er nå preget av livskraft, kreativitet og innovasjon.
De impulsene og kunnskapen utenfra som livet i en havneby bringer med seg er verdifulle for å kunne forstå oss selv i dagens internasjonale virkelighet. Det gir også Kragerø et forsprang både når det gjelder økonomi og sosialt engasjement. Et samfunn som har lange tradisjoner for å lære av andre og som inviterer til bred deltakelse, vil lettere kunne møte utfordringer og behov for endring. Med denne bakgrunnen gir det mening at Kragerø har deltatt i et bosettingsprosjekt som har gjort at 60 personer fra Nederland er blitt nye innbyggere i Kragerø.
Innbyggernes egen deltakelse og innsats har nok vært viktig for den positive utviklingen. Vi har blitt fortalt at det i Kragerø er så mange som 215 aktive lag og foreninger med betydelig dugnadsånd og humanitær innsats. Når kommunen i tillegg har satset på gode velferdstilbud, med særlig vekt på skolen, forstår vi at Kragerø også et godt sted å bo om vinteren etter at turistene har dratt og roen senker seg over byen.
Kronprinsessen og jeg vil med dette takke for den varme mottakelsen vi har fått i Telemark. Vi har møtt mange flotte mennesker og blitt bedre kjent med en utrolig vakker og spennende del av landet vårt.
Takk
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas