Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Aure

H.M. Kongens tale i Aure kommune under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 21. - 22. mai 2014.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære vertskap og alle dere som har møtt frem her i dag!

Det er utrolig hyggelig å være på fylkestur igjen. Dronningen og jeg gjør veldig mye spennende i løpet av et år. Men noe av det vi gleder oss aller mest til hvert eneste år, er disse turene med Kongeskipet, hvor vi i løpet av noen intense dager får anledning til å bli kjent med en fem-seks kommuner i ett av landets fylker.

Denne gangen er vi så heldige å få besøke Nordmøre. Og hva er vel mer naturlig enn å starte vår rundreise nettopp her i Aure.

Aure ligger vakkert og innbydende til her ute mot skipsleia. Samtidig blir man minnet om at storhavet er nærmeste nabo. Fjellstabbene liksom vokser rett opp av havet. Diktstrofene av Hans Hyldbakk passer godt her, når han skriver: «Det blånar ein heim or det veldige hav, med verslitne holmar i brenning og kav. Frå vera i vester med stue og stø, til Trollheim i aust attom bygder og bø.»

Her har det, så vidt jeg skjønner, vært bosetning i 10-12 tusen år. Rike fiskemuligheter i havet, fruktbar jord og godt jaktterreng har naturlig nok gjort dette området til gode boplasser. Fiskarbonden er utvilsomt et kjent begrep på disse kanter av landet.

Det sies at tømmertransport herfra på 1600-tallet ble brukt til fundament for Amsterdam og andre storbyer i Europa. Samtidig ble fiskeeksport i form av klippfisk en varig og stor næring. Fra eksport av tømmer og fisk i tidligere tider, utmerker Aure seg i dag med et variert og moderne næringsliv. Alle kjenner vi til Tjeldbergodden, hvor gass fra Heidrunnfeltet blir ilandført gjennom rør på havbunnen.

Ellers skjønner jeg at både tradisjonelt fiske, oppdrettsnæring, fiskeforedling og service for havbruksnæringen gir viktige arbeidsplasser og verdiskaping i kommunen. Også mekanisk industri og skipsbygging har lange tradisjoner. Men der det tidligere var trebåtbygging, er det i dag bygging av høyt spesialiserte båter til havbruksnæringen som gjelder.

Aure er et tydelig bevis på at mindre næringer i distriktene kan utvikle høy kompetanse og bli ledende på sine spesialfelt. Det er også gledelig å høre at man innen jordbruket tenker nytt og satser på fremtiden, med nybygg for moderne melkeproduksjon, og alternativ produksjon av blant annet økologisk frukt og bær.

Kultur- og foreningslivet står også tydelig sterkt her i området. Takk for det flotte programmet dere har stelt i stand for oss. Her er det åpenbart mange gode, kreative krefter som arbeider godt sammen. Litt senere ser vi frem til å besøke den vakre kirken deres, som jeg skjønner er den største trekirken i fylket. Jeg hører at en av mine forgjengere, Håkon den gode, bygget den første kirken her allerede i år 950. Her kan man i så fall trygt slå fast at det er lange kirketradisjoner.

Det er ikke vanskelig å skjønne at Aure er en populær bostedskommune, og at folk trives og er stolte av nærområdet sitt. Her er dere rike på flott natur, her har dere de beste muligheter til et aktivt friluftsliv, her har dere et levende kulturliv, og dere har utviklet gode og trygge oppvekstforhold. Til og med egen Toppidrettsuke har dere, hvor norske og internasjonale ski-stjerner deltar hver sommer.

De mange flotte bruene som knytter Aure sammen vitner om samhold, godt naboskap og ønske om å bygge gode lokalmiljøer for fremtiden. Jeg ønsker dere alt godt for årene som kommer!

Takk for denne fantastiske mottakelsen! Nå gleder Dronningen og jeg oss til å få oppleve mer av hva denne kommunen har å by på, og vi ser frem til to innholdsfylte dager her på Nordmøre.

 

21.05.2014

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Kongeparet besøkte Aure, Tingvoll og Gjemnes kommune første dag av sin fylkestur til Møre og Romsdal. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.
Guoskevaš leaŋkkat