Fylkestur til Vest-Agder: Tale i Sirdal
Først må jeg begynne med å takke for et fantastisk program inne i kulturhuset. Både det fantastiske koret, som vi ble så veldig imponert over - med barn og eldre i god samklang, en utrolig spennede innføring i Sirdals historie, og ikke minst til slutt en vakker sang av et stort talent.
Kjære alle sammen,
Jeg har gledet meg veldig til å reise på fylkestur i hjemfylket mitt for aller første gang. Vi har stort sett holdt oss til kysten når vi reiser her i Vest-Agder, så det er godt å komme litt innover i landet på dette besøket og oppleve steder jeg ikke kjenner så godt fra før.
Sirdal er et spesielt sted - som representerer mye av det vi trenger i Norge:
- Kommunen er et kraftsentrum, med landets største vannkraftverk som økonomisk bærebjelke.
- Dere tenker stort og langsiktig, med et europeisk perspektiv, gjennom utbygging av fornybare energikilder.
- Og ikke minst, som vi har sett i dag, så satser dere på barn og unge og gode liv for dem som bor her.
På skolen, i barnehagen og på skigymnaset møtte vi elever som tydeligvis trives veldig godt. Det virker som de har en skolehverdag der det er investert mye både i bygninger og gode læringsmiljø. Det er ikke alle kommuner her i Norge som kan gi innbyggerne sine et velferdstilbud som her i Sirdal. Hjørnesteinsbedriften Sira-Kvina kraftselskap, som feirer 50-årsjubileum i år, fortjener nok en stor del av takken for dette.
Vannkraft er blant de aller viktigste energikildene når vi gradvis arbeider oss mot en fossilfri framtid. Vann er som vi vet en stabil og forutsigbar energikilde. Når vinden stilner og sola ikke skinner, kan vi fremdeles stole på vannkraften. Dette er man klar over i Europa - der de fornybare energikildene hovedsakelig skapes av vind og sol. Jeg vet at dere i Sirdal har store visjoner om å bli et grønt batteri i europeisk sammenheng. Det gleder vi oss til å høre mer om når vi etterpå skal besøke Tonstad kraftverk.
I dag er det vel ikke mange som fremdeles mener at kraftutbyggingen i Sirdal aldri skulle ha skjedd. Naturlig nok var det en viss motstand for 50 år siden. Prosjekter som det innebærer alltid store inngrep i naturen, forstyrrelser på dyrelivet - og ofte blir mennesker tvunget til å flytte fra hjemmene sine. Men det der flott å høre at Sira-Kvina nå har satt seg som mål å gjøre elva Sira like lakserik igjen som den var før utbyggingen. Da tror jeg nok det kan hende at svigerfar tar seg en tur for å sjekke forholdene.
Vokser man opp i Sirdal, ser det ut til at to yrker er spesielt nærliggende å velge: Skiskytter eller ingeniør. Norge kan sikkert takke Sirdal, gymnaset og Feed skistadion for bidraget til det sterke skiskyttermiljøet vi har her i landet. Sira-Kvina har tatt et klokt og offensivt grep for å sikre at de har ingeniører også i framtiden: Ved å sponse ingeniørutdannelse for unge i kommunen som kan tenke seg å jobbe i kraftselskapet, er de med på å utdanne unge mennesker som kan sikre videre drift og ny utvikling lokalt. I tillegg bidrar de til å dekke behovet for ingeniører vi har som nasjon.
Vi er veldig glade for å være her - og nå gleder vi oss nå til lunsjen.
Tusen takk for den varme velkomsten her på Tonstad!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas