Fylkestur til Troms: Tale i Ibestad
Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen
Det er en god opplevelse å komme til Ibestad med båt! Fra leia gjennom Astafjorden kunne vi ha skuet mot øyene som utgjør Ibestad kommune, og som hver for seg representerer noe helt spesielt både i natur og mektighet.
Vi kunne med egne øyne ha sett Andørja, Nord- Europas fjellrikeste øy etter størrelsen.
Vi kunne ha sett Langlitinden tronende som høyeste fjelltopp med sine 1277 m.o.h. og som er blitt oss fortalt er Skandinavias høyeste fjell på en øy.
Nå er det lav tåke, men det kan jo hende at jeg kan få komme tilbake og se dette på kloss hold.
Vi har gått i land her på Rolla og fått se og høre noe av det denne flotte øya har å by på. Her synes kreativitet og pågangsmot, innovasjon og viljestyrke, - det gir resultater ut over det man skulle tro et lite samfunn kunne få til!
Et eksempel på dette er Tour de Andørja. Jeg har forstått at det egentlig startet som et innslag i den lokale revyen. Utgangspunktet for det hele var idrett og sosialt samvær. Etter 10 år samler det nå deltakere fra både inn- og utland. Det er en sannelig en stor prestasjon av en liten kommune!
Nytenking må til, ikke minst når omstilling er nødvendig. Da er det meget kreativt å utnevne en idéminister i kommunen! Jeg tror det er første gang Kongen og jeg har hørt om en slik ministerpost! Ibestad skal være et attraktivt samfunn å leve, bo og arbeide i, gjennom alle livets faser. Mye tyder på at sterk vilje og positiv aktivitet nytter, og at det kan lønne seg å ha ambisiøse mål.
Ibestad har lange tradisjoner, både som skolested og kirkested. Vi står her like ved 1000-årsrøysa. Her er det bygd stein på stein, ikke bare med nytenking og kreativitet, men også i pakt med lange tradisjoner. Kirketradisjonene går helt tilbake til 1200-tallet, og Ibestad har trolig den nordligste steinkirken i landet. Gamle tradisjoner har man også gjennom Ibestads sentrale rolle og plassering som handelssted. Gamle Hamnvik handelssted, som ble etablert på slutten av 1700-tallet, skal være Nord-Norges best bevarte, og vi ser frem til å besøke det nå i kveld.
I tidligere tider var Hamnvik handelssted et livskraftig sentrum i kommunen, ikke minst på grunn av datidens sjøverts kommunikasjon. I dag er mye endret. Fastlandsforbindelsen som kom i 1994 med bru over Mjøsundet, ga nye muligheter for kommunikasjon, blant annet med dagpendling til og fra jobb.
Tradisjonsrik historie har dere på mange områder. Vi har fått høre at stedets korps er 8 år eldre enn den eldste innbygger i kommunen, som blir 105 år til høsten! I møte med noen av de eldre nå på sykehjemmet fikk vi inntrykk av at det har vært og er godt å leve i Ibestad. Her lever man det gode liv, - lenge!
Vi takker for opplevelsene, for det fine programmet, og ønsker dere lykke til med nye og krevende mål for utviklingen i kommunen!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas