Tildeling fra Fondet 2010: Overrekkelsestale
Kronprinsessen:
Kjære alle sammen,
Det er veldig fint å være her på Universitet i Agder i anledning vår 9. bryllupsdag – og for å tildele årets midler fra Kronprinsparets humanitære fond. Vi er spesielt glade for at representanter fra prosjektene som får støtte har reist helt hit for å være sammen med oss idag: Wendy fra Ecuador og Salma fra Bangladesh. I tillegg vil vi takke alle som har bidratt til at vi har fått et så flott arrangement her i dag. Mange har vært involvert – og vi setter stor pris på alles innsats. Vi er veldig glade for at Universitetet i Agder tok på seg vertskapsrollen for denne fine markeringen. Takk også til Jan Inge Jensen og Roy Mersland for spennende foredrag.
Jeg tror noe av det viktigste i verden i dag, er å styrke ungdoms muligheter. At ungdom får ta utdannelse, bli bevisst sine rettigheter, får anledning til å bruke sine ressurser, bli selvstendige og tjene egne penger. 1, 8 milliarder av verdens befolkning er i dag mellom 10-24 år. Allikevel faller ungdom ofte utenfor medias søkelys, økonomiske støtteordninger, arbeidsmarkeder og beslutningsfora.
Det å få mulighet til å lære noe nytt, få hjelp til å gjennomføre sine idéer og stå på egne ben, gir en helt egen følelse av verdighet.
Jeg kan selv huske første gang jeg tjente egne penger. Jeg var 14 år og bodde hos onkel og tante i Søgne og min første jobb var å plukke jordbær. Jeg husker godt hvor stolt jeg var ... og hvor lang tid det tok å fylle en kasse. Det ga meg en følelse av styrke og selvstendighet å disponere penger jeg selv hadde tjent – og ikke minst, gjort meg fortjent til.
Vi klarer nesten alltid mer når vi jobber sammen enn når vi jobber alene. Som vi har hørt, markerer årets tildeling et nytt samarbeid mellom to veletablerte organisasjoner: Misjonsalliansen og Strømmestiftelsen. De skal arbeide sammen for å styrke unges muligheter i Bangladesh og Ecuador – gjennom undervisning og støtteordninger. Sammen skal de arbeide for styrket ungt entrepenørskap i de to landene.
Som Salma fra Shonglap-prosjektet fortalte om, er nettopp det å bli ”sjef i eget liv” målet for det ene prosjektet som tildeles midler her i dag. Til nå har 40 000 jenter vært gjennom det ettårige programmet, hvor det gis opplæring i rettigheter, lesing og skriving – og til slutt: praktisk undervisning i aktiviteter og yrker så jentene kan tjene egne penger. I år vil Kronprinsparets humanitære fond, gjennom Strømmestifelsens arbeid, bidra til å utvide Shonglap til å nå enda flere jenter på landsbygda i Bangladesh.
Kronprinsen:
Denne måneden kom det en ny rapport fra International Labour Organization (ILO). Den viser at det aldri har vært flere arbeidsledige ungdommer i verden enn i dag. 81 millioner unge mellom 15 og 24 år er uten arbeid. Også innen EU er tallet høyere enn noensinne og ligger nå på 15 prosent.
Det å styrke ungdoms tro på seg selv, og legge til rette for at de kan bruke sine ressurser, er viktig for verdensutviklingen på minst tre måter:
- Menneskelig ressurser er den viktigste faktoren i utviklingen av et lands velferd og verdiskaping.
- Unge mennesker har en energi, utholdenhet og evne til nytenkning i forhold til å møte både lokale og globale utfordringer på nye, innovative måter.
- Vi har faktisk mulighet til å utrydde den ekstreme fattigdommen i verden. Entrepenørskap og innovasjon har en viktig rolle i dette arbeidet.
I Ecuador jobber Misjonsalliansen for å gi vanskeligstilte grupper lån og støtte til å etablere egne virksomheter. Til nå har de ikke hatt tilbud rettet mot ungdom – men med årets tildeling fra fondet etablerer de, som Wendy fortalte om, Jovenes emprendedores (unge entrepenører). Det skal rette seg mot ungdom mellom 17 og 23 som allerede har gode forretingsidéer – men som gjennom kurs får etableringslån og opplæring i administrasjon og drift.
Det er en stor glede for oss å be Salma fra Shanglop og Wendy fra Jovenes emprendedores om å komme frem for å motta tildelingen på 300 000 kroner hver fra Kronprinsparets humanitære fond.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas