Florø 150 år: Jubileumstale
Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære 150-årsjubilanter
Først vil jeg takke for en vennlig velkomst her i Florø. Jeg er veldig glad for å være her i dag og delta i noe av årets jubileumsfeiring sammen med dere.
I år fyller Florø by 150 år og jeg vet at byen allerede har hatt flere spennende arrangementer og markeringer.
Den 16. mai ble byen behørig feiret med stor jubileumsfest og mange deltakere.
Den 9. juni var det barneskolenes tur til å feire. Da var det heller ingen ting å si på oppslutningen - over 1.300 barn deltok i bursdagsfesten og sang sammen om Florø by. Det er flott - og jeg gleder meg til å høre alle barna synge om byen sin her på torget i dag.
Da Norges vestligste by ble anlagt for 150 år siden, var det ikke mange mennesker som bodde i Florø - og det var slett ikke selvsagt at det skulle anlegges en by her.
Det var de enorme sildefiskeriene rett utenfor kysten som var den direkte årsaken til at Stortinget vedtok at det skulle opprettes ”et ladested på Florøen i Kinn Præstegjeld”.
I sesongen kunne det være mellom ti- og tyvetusen fiskere og fiskeri-arbeidere på øyene utenfor Florø. Da er det ikke vanskelig å forstå at kysten her i fylket hadde bruk for en by!
Men fisken kan være en troløs venn, og etter bare noen år forsvant hele livsgrunnlaget for byen. Men silda kom igjen, og etter hvert fikk Florø flere ben å stå på. Det ble etablert et skipsverft - som gjennom 60 år har vært en av de viktigste arbeidsplassene her. Oppdrettsfisken er blitt en betydelig næring, og byen har både en stor fiskefór-produsent og fiske-foredlingsbedrifter. Med stor oljevirksomhet rett utenfor kysten, er det ikke rart at også oljen har begynt å bety mye for byen.
Florø har dessuten et rikt kulturliv - ikke minst blant barn og unge. Jeg gleder meg til å oppleve litt av dette her på torget. Den rike kystkulturen fikk jeg et lite innblikk i da jeg besøkte det interessante Kystmuseet tidligere i dag.
Kommunen har i tillegg en lang historie med store kulturminner, ikke minst representert ved helleristningfeltet i Ausevik og mellomalderkirken på Kinn.
Det er således en livskraftig by jeg har gleden av å hilse i dag. Og byen som en gang besto av 50 sjeler har nå passert 11 500 innbyggere.
Jeg vil ønske dere hjertelig til lykke med den videre feiringen av 150-årsjubileet og alt godt for de neste 150 år!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas