Festspillene i Bergen: Åpningstale 2010
Statsråder,
Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære festspillvenner
Festspillene i Bergen skal by på gode opplevelser og opplevelser utenom det vanlige. Festivalen utfordrer oss og skal være en motvekt til det forutsigbare. En rød tråd i årets festspillprogram er ”Skrekkblandet fryd”, og det å invitere til et stort utendørsarrangement i Bergen er vel et godt eksempel på dette!
Og skulle det komme noen dråper, betyr det nok bare lykke.
Å kunne åpne Festspillene i disse vakre, historiske omgivelser - og med så mange små og store tilstede, gir en ny dimensjon til festivalen. Bergenhus var jo både kongebolig og administrasjonssentrum den gang Bergen var hovedstad i Norge. I dag er dette området forvandlet til en spennende kulturarena.
Om noen dager vil plassen bli brukt som operascene når Festspillene, Den Nye Opera og Forsvarets musikkorps Vestlandet presenterer Anne Pedersdotter – den dramatiske fortellingen om bergenskvinnen som ble brent på Nordnes i 1590. Også den virkelige Anne var ofte på besøk på plassen vi nå befinner oss.
Denne store operasatsingen er nettopp et eksempel på hva man kan få til når kunstneriske krefter møtes og styrkes.
Mange av prosjektene under festivalen vekker internasjonal interesse. Det kommer tilreisende både fra musikkbransjen, presse og publikum. Bergen er blitt en møteplass for interessante scenekunstnere og store musikalske stjerner. Det gir publikum anledning til å oppleve noe som man sjelden hører ellers i året – for eksempel alle Bachs Brandenburger-konserter eller alle Bachs cellosuiter på én kveld.
Det er blitt meg fortalt at kveldens åpningskonsert ikke er noe mindre enn en Europa-premiere. Da vises filmen Koyaanisqatsi – som betyr ”et liv i ubalanse”. Filmen akkompagneres av Bergen Filharmoniske Orkester og Philip Glass ensemble.
Bildene fra filmen viser menneskets inngripen i naturen og naturens mektige krefter. Slik kan kunstopplevelser fungere som nødvendige tankevekkere og vise oss hvor skjørt livet er.
Kunstens verdi ligger i dens frihet, at den ikke er forutsigbar eller har en bestemt betydning - men at det er opp til den som lytter og betrakter å tolke og finne sin egen mening. Kunsten skal stille spørsmål og få oss til å oppdage nye muligheter.
200-års jubilanten Ole Bull var en av dem som grep mulighetene - og verden fikk oppleve en fantastisk virtuos. Bull var en representant for både tradisjon og nyskaping og han fikk stor betydning for norsk kultur- og samfunnsliv. Ikke minst er hans kunstneriske selvbevissthet og internasjonale gjennomslagskraft til inspirasjon! Under Festspillene får vi oppleve mange av Bulls arvtakere og jeg er sikker på at det blir en flott musikalsk feiring.
Med dette erklærer jeg de 58. Festspill for åpnet.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas