Fylkestur til Nordland: Tale i Meløy
Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,
En lang og spennende dag med mange inntykk går mot slutten, og det er kanskje på tide å avslutte slik at vi kan fordøye både inntrykkene og den gode maten. Av erfaring vet jeg at det kan kreve disiplin å få seg litt søvn i nordlandssommerens lyse natt – eller i ”nordlandssommerens evige dag”, slik Knut Hamsun beskriver den.
I morgen venter nye opplevelser i Gildeskål kommune før årets fylkesbesøk i Nordland plutselig blir historie.
Historiens sus har vært et tydelig bakteppe for dagens varierte program. Vi startet dagen på Selsøyvik handelssted i Rødøy kommune, et handelssted som forener historie og nåtid. Da vi kom til Ørnes, møtte vi også et historisk handelssted, etablert allerede på 1700-tallet. Dette handelsstedet er, i motsetning til Selsøyvik, nå blitt museum. Men samtidig var det tydelig å se at handelsvirksomheten i kommunesenteret – og regionsenteret i Sør-Salten – har vært og er i stor utvikling.
Historiens sus er om mulig enda tydeligere her i industrisenteret Glomfjord. Vi har fått høre at industrieventyret her startet med at lensmannen og klokkeren på stedet kjøpte Fykanfossen for å bygge mølle. Rettighetene ble solgt, og etter hvert startet byggingen av kraftstasjonen. Statsminister Gunnar Knudsen – som selv var ingeniør – uttalte da: ”Er det nogen vandkraftutbygging som har chanse for at være god forretning og gi bra overskudd, saa er det Glomfjord”. Det må kunne slås fast at statsministeren fikk rett, - selv om stedets industrihistorie har hatt sine utfordringer - med både nedgangstider og vekst, og ikke minst omstilling.
Vannkraften har gitt grunnlag for både sink- og aluminiumssmelteverk og for fullgjødselfabrikk. I dag har vi fått besøke industriområdet og se utviklingen innen solcelleindustri. Dette vitner om et industrimiljø som er nyskapende og som har blikk for hva morgendagen krever.
Næringslivet i denne kommunen har åpenbart også flere utviklingsmuligheter. Navnet Meløy kan tyde på gode forutsetninger for landbruk. I tillegg forstår jeg at fiske og fiskeindustri står sentralt i kommunen.
Dere har også en spennende krigshistorie. Gjennom ”Operasjon Muskedunder” tok 12 soldater fra Linge-kompaniet seg over fjellet fra Bjærangsfjorden og ned på Fykan hvor de sprengte rørgaten (*). Dermed stoppet de tyskernes planer om å forsyne Luftwaffe med aluminium til krigsflyproduksjonen. Jeg forstår at denne historien nå er gjenskapt gjennom en egen turmarsj langs sabotørenes rute.
Jeg har nok ikke gått den ruten, men jeg har vært en ivrig gjest i fjellene rundt Svartisen og Saltfjellet. Jeg har derfor bedre kjennskap til terrenget noe mer øst i landsdelen. - Gode minner fra fine skiturer i det indre, åpne landskapet, til det mer alpine hvor landet hever seg mot havet.
Selvsagt har vi med Kongeskipet besøkt Hovlandsfjorden med den imponerende Engenbreen. Dessverre har jeg ikke vært i land på breen, men kanskje det kan være et mål en gang i fremtiden?
Møtet med naturen og menneskene her oppe har gjort varig inntrykk, og det er jo ingen hemmelighet at jeg ofte vender tilbake til fjellene her i landsdelen.
Etter som vi i morgen skal besøke Gildeskål, må det vel være greit å avslutte med noen ord av Elias Blix, - ord som like godt kunne vært mine egne:
Å, eg lengtar så titt, dette landet å sjå,
Og det dreg meg så blidt, når eg langt er i frå.
Kongen og jeg takker for den hyggelige mottagelsen vi har fått i kommunen, for alle gode opplevelser og ikke minst takk for et hyggelig måltid med deilig mat i særdeles hyggelig lag!
*)
Vi har i ettertid blitt gjort oppmerksomme på at denne operasjonen var en såkalt "Combined Operation". Kaptein Greame Black fra Canada var leder for ekspedisjonen, som forøvrig besto av briter fra SAS, og to menn fra Kompani Linge - Erling Magnus Djupdræt og Sverre Granlund - som var med som kjentmenn.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas