Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Nordland: Tale i Lovund

H.M. Dronningens tale ved besøk i Lovund i Lurøy kommune under Fylkestur til Nordland, juni 2008.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Det er noe magisk og uvirkelig over landskapet her på Helgelandskysten. Det er både vakkert og dramatisk på samme tid, med et mylder av øyer og med majestetisk fjell som stiger rett opp av havet. Jeg har vært her på Lovund før, - og jeg blir like fascinert av skjønnheten her ute hver eneste gang.

Jeg vil gjerne få berette om mitt første besøk til Lovund for 5 år siden. Min turgruppe befant seg her på Helgelandskysten hvor ett av målene var å besøke, nettopp Lovund. Vi chartret en Sjark og tøffet utover i flott vær. Da vi nærmet oss målet spurte skipperen om noen skulle vise oss rundt. Jeg ville jo helst oppleve dette privat og uten oppstyr, men skjønte at en guide kunne være på sin plass. Vi ble anbefalt å kontakte han Torgrim Olaisen, men det viste seg at han var opptatt hos tannlegen på fastlandet. Men ”Ho Toril” kunne påta seg oppgaven.

Da vi ankom brygga så vi ingen guide, men etter en stund stakk en skikkelse forsiktig frem fra bak en stor plankehaug; ”Ho Toril” hadde da forvisset seg om at det var en Dronning i følget - og ikke bare en spøk.

Bedre guide kunne vi ikke ha ønsket oss! Øyensynlig bekler enhver innbygger flere funksjoner her på øya. I alle fall fikk jeg inntrykk av at Torills svigerfar, som ble budsendt for å åpne kirken for oss - både var poståpner og kirketjener. Torill viste oss også en spesiell og vakker hage med de sterkeste farver. For det må sies; at lyset om sommeren her nord gir vegetasjonen de mest intense, dype og vakre koloritter.

I forbindelse med flere statsbesøk, som Kongen og jeg har hatt i utlandet, har jeg de siste årene hatt gleden av å få vise frem en lysbildeserie med mine egne bilder fra norsk fjell og natur. Det er ingen hemmelighet at noen av mine favorittbilder har motiver nettopp her fra distriktet, og fjellene her på Lovund og Træna er det etter hvert mange som har sett.

Mange øysamfunn langs vår langstrakte kyst har de siste årene opplevd fraflytting. Å komme hit til Lovund er derfor en helt spesiell opplevelse. Det er knapt til å tro at man befinner seg på en øy langt til havs – i Nord-Norge. Det er tydeligvis ikke bare lundefuglen som finner helt spesielle kvaliteter på denne øya. Næringslivet blomstrer, innbyggertallet vokser, skole og barnehagekapasiteten øker – på samme måten som bestanden av lundefugl gjør, etter det jeg har fått opplyst. Derfor er det ekstra hyggelig å få besøke denne splitter nye og flotte barnehagen som er et konkret bevis på denne utviklingen – og som understreker kommunens optimistiske motto ”her er det liv laga.”

Lovund er kjent for både ”Lundkommardagen”, den 14. april, og for produksjon av prima laks. Men Lovund-samfunnet har noe mer. Her er det mennesker som har sett mulighetene, og som har kombinert kunnskaper og engasjement på et fortreffelig vis. Lovundfolket har virkelig vært pionerer og har i dag en verdiskaping som er imponerende. Det gir perspektiver å høre at en befolkning på vel 350 mennesker skaper eksportinntekter på nærmere en halv milliard kroner.

Det skal bli spennende å få besøke industriområdet på Naustholmen senere i dag. Vi har registrert at det i tillegg til lakseindustri produseres fiskemel, fiskeolje og isoporkasser, og at det også skjer en spennende utvikling innen oppdrett av torsk. Lovundsamfunnet framstår i det hele som en kraftig motor i regionens næringsutvikling.

Forvaltningen av verdiskapingen på Lovund er også verdt å trekke fram ved en slik anledning, noe Kystkultursenteret er et godt bevis på. En brygge er blitt til museum med mange flotte utstillinger og kunstverk. Næringslivet har på en forbilledlig måte bidratt til lokal kulturutvikling. Rike muligheter for unike naturopplevelser til fots og i den praktfulle skjærgården gjør også at det er attraktivt og eksklusivt å komme hit.

I 1986 stod Lurøy kommune i første rekke i kampen for å sikre distrikts-Norge gode kår for kommende generasjoner. Dette ble kraftig markert ved at lokale politikere la ned sine verv i protest mot det en oppfattet som urimelige rammevilkår.

Kampen resulterte blant annet i Lurøysangen med tekst og musikk av den nordnorske visekunstneren Trygve Hoff. Her synges det med kraft:

”Lurøy! Lurøy! Liv laga i nye daga,
syng det med storm i fra nord:
Folket i Lurøy skal bygge og bo der de bor”.

Den optimistiske holdningen finner vi nå igjen i kommunens motto. Det kan i dag merkes en tydelig stolthet over å være Lurøyværing, av forståelige grunner.

Kongen og jeg vil få takke for varm velkomst til Lovund og Lurøy kommune, og gratulere med en flott ny barnehage. Lykke til med fortsatt utvikling av dette livskraftige og vakre kystsamfunnet!

17.06.2008

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas