Kronprinsparets humanitære fond 2007 (Tale)
Takk til ordføreren for de hyggelige ordene.
Kjære alle sammen
Kronprinsen og jeg er glade for å feire vår sjette bryllupsdag sammen med dere her i dag. Vi er takknemmelige både til Universitetet i Tromsø, kommunen og Nordlysfestivalen for dette arrangementet.
Mitt forrige besøk var i anledning Mandelakonserten for to år siden. I sin tale dengang sa Nelson Mandela: We want to thank the people of Tromsø for the courage to recognize our common humanity. Det krever mot å erkjenne at alle mennesker har lik verdi. Det forplikter fordi det tvinger oss til å innse at vi lever i et skjebnefelleskap og at vi ikke kan lukke øynene for andres situasjon.
Kronprinsparets humanitære fond ble etablert i forbindelse med bryllupet vårt. Siden de to dagene faller sammen, husker i det minste min mann alltid bryllupsdagen vår
Gjennom fondet får vi mulighet til direkte å støtte arbeid som gjøres både i Norge og utenlands innenfor helse, utdanning og barn og unges oppvekstvilkår. Alle kan bidra til å gjøre en forskjell. Fondet er vår måte. Organisasjonene som er representert her på Strandtorget i dag viser bredden av andre muligheter til aktivt å bidra til å gjøre en forskjell. Uten personlig engasjement og frivillig innsats kan vi ikke leve fullverdige liv.
Arbeidet for å bekjempe HIV har vært et viktig innsatsområde for fondet helt fra starten i 2001. AIDS er den største katastrofen som har rammet verden i nyere tid. Det er derfor en selvfølge at vi alle bryr oss og bidrar på vår måte. Her i Tromsø har dere vist et spesielt engasjement. Senere i dag skal vi til universitetet for å høre om banebrytende forskning innen marin sektor hvor målet er å finne en motgift til HIV viruset.
For å kunne gi støtte til viktig arbeid er fondet avhengig av folkets støtte. Jeg vil benytte anledningen til å takke for pengegavene som kom inn til fondet vårt i forbindelse med Kongen og Dronningens fødselsdager i år. Det var rørende at så mange valgte å gi sin gave på denne måten.
Så tildelingen av fondsmidlene for 2007.
I 1991 etablerte Karasjok kommune en vennskapsavtale med Lovozero kommune i Russland. Lovozero er den kommunen i landet med flest samer som utgjør 10 prosent av befolkningen. Etter avtalen ble etablert er det gjennomført flere konkrete tiltak innen kultur og helse. Men Lovozero opplever stadig store utfordringer i forhold til rus, kriminalitet og sykdommer; særlig knyttet til barn og unge. Urbefolkningen ser ut til å være hardest rammet.
Det er derfor behov for bedre helseopplysning i skolene. Prosjektet Den gode oppveksten som er et samarbeid mellom de to kommunene har som mål å fremme trygge oppvekst- og levekår for barn og unge i Lovozero. Dette skal gjøres gjennom systematisk helsefremmende og forebyggende tiltak, samt kompetanseoverføring for fagpersonell.
Det er en glede for meg å be helse- og sosialsjef Svein Persen og rådmann Jan Terje Nedrejord fra Karasjok kommune komme opp på scenen for å motta årets tildeling fra Kronprinsparets Humanitære Fond.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas