Njuike váldosisdollui

Internasjonal uke i Drammen

H.K.H. Kronprinsens tale under åpningen av Internasjonal uke i Drammen, april 2005.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

Tusenårsmålene er en ny måte å tenke utvikling på. For første gang har alle verdens ledere kommet sammen og vedtatt felles mål for en rettferdig verden. Målene er ambisiøse og skal nåes innen 2015.

Freddy Malina er 16 år gammel. Han var en av de som opptrådte for oss da jeg besøkte Tanzania i fjor. Han er fra Misasi, et fattig område der HIV/AIDS er en veldig reell trussel. Statistisk sett er det over 40 % sjanse for at Freddy skal bli HIV-positiv i løpet av livet hvis spredningen fortsetter som i dag. Der Freddy bor på virker epidemien helsetilbudet, utdannelsesmulighetene, demokratiet, flere sulter og fattigdommen truer flere enn den ellers ville ha gjort. Dette er hverdagen ungdommene lever med i dette området.

Freddy og venne har bestemt seg for ikke å være passive. De vil bryte stillheten og kjempe mot HIV/AIDS og for sin egen framtid. Dette er den typen kraft vi trenger for positiv forandring. Freddy sier: ”Mennesker som har AIDS slutter ikke å elske andre mennesker. Men de som ikke har sykdommen elsker ikke de som har AIDS”. Dette vil ungdommene i Misasi forandre på.

Ett av tusenårsmålene er å halvere andelen av verdens befolkning som er fattige innen 2015 – en formidabel oppgave. I Asia og Latin-Amerika er vi godt på vei til å nå målet, mens i Afrika har vi sett svakere framgang. I Kambodsja i fjor høst ble jeg oppmuntret av den gryende optimismen jeg møtte mens jeg på min reise til Sierra Leone i februar møtte mange mennesker som lever i stor fattigdom. De fortalte meg om sult, om manglende boliger, om sykdom og dårlig helsestell; om barnedødelighet og analfabetisme og mangel på grunnleggende utdanning. Men jeg møtte også livsgleden, evnen og viljen til å selv ta tak i sin situasjon, og gjøre noe med den. Derfor er det håp om at Afrika kan ta del i den positive utviklingen vi har sett andre steder i verden.

For å nå tusenårsmålene må vi dra lasset sammen: rike og fattige land, regjeringer, privat sektor, samfunnet – du og jeg – på en gjensidig forsterkende måte. Vi må aldri bruke manglende framgang på ett område som en unnskyldning for ikke å bidra på andre områder. Så hva kan hver enkelt av oss gjøre: Her er tre forslag

  1. Skaff deg kunnskap. Dere som går innom utstillingen i etasjen rett over oss vil få nettopp det.
  2. Vær aktiv i ditt miljø. De små tingene teller. Vær aktiv i klasserommet, på arbeidsplassen, i idrettsklubben og på fritidsklubben. Det du sier og står for er med på å skape holdninger og engasjement.
  3. Bruk nettverk. Det finnes mange statlige og ikke-statlige organisasjoner som jobber med utviklingsspørsmål. På den måten kan innsatsen vår stå sammen med andres og vi kan bidra mer effektivt til å stanse og reversere de store problemene.

Husk at dette i stor grad handler om hva slags mennesker vi ønsker å være. Hver enkelt av oss har kraft til å skape en positiv forandring.

Internasjonal uke i Drammen har et variert og spennende program som kan gi dere god kunnskap om tusenårsmålene. Jeg er imponert over alle som har vært med på å skape en flott blanding av underholdning og informasjon.

Jeg ønsker dere lykke til og erklærer med dette Internasjonal Uke i Drammen for åpnet.

18.04.2005

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas