Statsbesøk til Ungarn
Deres Eksellense Republikken Ungarns president og fru Mádl,
Ungarn har alltid begeistret og skapt engasjement. Landets historie og rike kultur er det umulig å stille seg likegyldig til. Det har fostret store kunstnere som har vært med på å prege historien. Også diktere fra Norge har latt seg inspirere av den brennende innsats ungarerne i alle tider har vist for frihet og selvstendighet.
I sitt dikt Til Ungarn skriver en ung og grepet Henrik Ibsen om Magyarernes kamp mot overmakten i 1848, en kamp som skulle vare i ett år og ende med nederlag. Diktet er fullt av smerte og fortvilelse, men slutter med en sterk tro på fremtiden:
Da skal Magyarernavnet stolt ved sine Heltes Hæder
som et vakkert Løsen tordne fra de seirende Geleder.
Henrik Ibsen fikk rett. Ungarerne reiste seg igjen og igjen.
Tidligere i dag ble Dronningen og jeg på en strålende måte tatt imot på Kossuth Lajos Tér, oppkalt etter Ungarns store frihetsforkjemper. Men statuen der ute er ikke vårt første møte med ham. For kort tid siden besøkte vi den norske komponist Ole Bulls hjem, Lysøen, utenfor Bergen. Og der, på hedersplassen over kaminen, henger et stort og flott maleri av Kossuth. Ungarske turister ser gjenkjennende opp på sin folkehelt og spør seg undrende om årsaken til at han henger der. Noe entydig svar har ikke forskere klart å finne, men at Ole Bull, med sin sterke personlighet, var en meningsfelle av sin ungarske samtidige, er det ingen tvil om.
I kveld er vi tilbake på Kossuth Lajos Tér, - på historisk grunn. Denne bygningen er usedvanlig vakker og imponerende med lange tradisjoner hvis demokratiske funksjon også peker fremover.
Herr President,
De er selv en forkjemper for demokrati og rettferdighet, noe som kommer til uttrykk både gjennom Deres akademiske virke innen internasjonal jus og gjennom Deres mål om samarbeid på tvers av politiske skillelinjer. De har en sterk tro på utviklingen av et samfunn tuftet på demokratiske verdier og en felles europeisk kulturarv. Samtidig ser De behovet for å berike og videreutvikle den nasjonale kultur og de nasjonale tradisjoner, noe som ikke minst kom til uttrykk i Deres tid som kulturminister.
Jeg våger å hevde at Norge og Ungarn står hverandre nærmere nå enn noen gang tidligere. Norske næringsinteresser i Ungarn er omfattende, spesielt innen IT og telekommunikasjon, men også på en rekke andre felter. Med sin inntreden i EU blir Ungarn gjennom EØS-avtalen del av det samme indre marked som Norge er en del av. Jeg er sikker på at dette vil øke vårt økonomiske samkvem. I denne sammenheng blir næringslivsseminaret, som åpnes i morgen, særlig interessant. Gjennom forhåpentligvis stimulerende foredrag og aktive arbeidsgrupper vil representanter for våre to lands næringsinteresser gis en ypperlig mulighet til å knytte fremtidige kontakter. Like viktig er kanskje at disse kontaktene gjør oss bedre i stand til å møte de mange utfordringer vi alle står overfor i internasjonal sammenheng.
En ny tid fører med seg nye utfordringer som vi bare kan mestre gjennom felles anstrengelser. Fjorårets tragiske hendelser i New York vitner nettopp om dette. Gjennom NATO-samarbeidet står Norge og Ungarn sammen med sine likesinnede i arbeidet for internasjonal stabilitet og sikkerhet. Begge land er innforstått med at flernasjonalt samarbeid og internasjonalt engasjement er nødvendig for å trygge de verdier vi tror på. I morgen arrangeres et sikkerhetspolitisk seminar som åpnes av våre to utenriksministre. Der vil ungarske og norske eksperter drøfte noen av de utfordringer samarbeidet i alliansen står overfor.
Det er gått 12 år siden Ungarns første frie valg etter kommunismens fall. Ambisjonene og forventningene var den gang skyhøye, både her i landet så vel som i resten av Europa. Det står respekt av hvordan De og Deres landsmenn har mestret oppgaven. I løpet av denne korte tiden har utviklingen vært imponerende. Ungarn er i dag fullverdig medlem av NATO. Landet står også på terskelen til Den europeiske union. Medlemskapet blir den endelige bekreftelse på Deres lands rettmessige gjeninntreden i et Europa i rask utvikling; både politisk, økonomisk og kulturelt. Jeg er ikke i tvil om at Ungarn vil sette sitt preg på og berike denne prosessen.
På det kulturelle felt har Ungarn gjennom generasjoner vært en skapende kraft til berikelse av den internasjonale scene. Dette er kommet til uttrykk gjennom fremragende musikk, billedkunst, forfatterskap og vitenskap. Vi er stolte av å få være en del av dette miljøet. Om noen få dager har nemlig Henrik Ibsens "Peer Gynt" premiere på det nye nasjonalteatret her i Budapest. Regien er norsk og rammen ungarsk. På det kunsthistoriske museet vil Dronningen i morgen åpne en norsk utstilling med landskapsmalerier fra det forrige århundre. Utstillingen viser bilder som la grunnlaget for en viktig epoke i norsk billedkunst der stemningslandskapet sto sentralt. I tilknytning til returarrangementet i morgen vil vi få presentere musikk av Edvard Grieg. Jeg håper at alt dette, enten det gjelder teater, billedkunst eller musikk, vil berike vårt felles kulturliv, og skape grobunn for et fortsatt samarbeid til glede for oss alle.
Ungarns gode og velfortjente ry som en vitenskapsnasjon av rang er ikke noe en kommer utenom. Rekken av briljante akademikere taler for seg selv. Vitenskapen kjenner ingen landegrenser, og ungarske nobelprisvinnere innen medisin, fysikk og økonomi har hatt stor betydning internasjonalt. Med sin geniale kube som fór som en farsott over verden satte forøvrig Ernõ Rubik grå hår i hodet også på mang en nordmann!
Hr. President,
Som fremstående akademiker vil De sikkert være enig med meg i at vitenskapelige fremskritt ikke kommer av seg selv. Langsiktighet, forutsigbarhet og tilrettelegging er nødvendige forutsetninger for et blomstrende akademisk miljø. En av to norske nobelprisvinnere i økonomi, Ragnar Frisch, sa i sitt Nobelforedrag i 1970 at det dypt nede i den menneskelige natur ligger en nesten uimotståelig tendens til å konsentrere fysisk og mental kraft på å forsøke å løse problemer som synes uløselige. I dette ligger både en styrke og en utfordring for enhver nasjon og for verdenssamfunnet.
Norge har mye å lære av Ungarns akademiske styrke. Vi gleder oss over at vi nå har nesten 700 norske medisin- og veterinærstudenter i Budapest og i andre ungarske universitetsbyer. Ungarn har dessuten et spennende norskfaglig universitetsmiljø. Dronningen og jeg gjestet tidligere i dag det skandinavistiske fakultetet her i byen og hadde gleden av å treffe en rekke entusiastiske studenter som med iver og glede fordyper seg i norsk språk og kultur. Disse unge menneskene, både de norske og ungarske, er vår felles fremtid. Jeg vil si som Mark Twain sa: Vi bør konsentrere oss om fremtiden, for det er der vi skal være resten av livet.
Med de beste ønsker om alt godt for Ungarn og det ungarske folk, og for et fortsatt nært og langvarig samarbeid mellom våre to land og folk ber jeg dere alle være med meg i en skål for Republikken Ungarns president og fru Mádl.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas