Njuike váldosisdollui

Kronprinsessens litteraturtog: Alvdal

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessens tale under litteraturarrangementet i anledning Litteraturtoget i Huset Aukrust i Alvdal 12. juni 2024.

Statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen, og særlig dere fra Storsteigen videregående skole

Det er utrolig fint å ta Litteraturtoget hit til Alvdal, som har en helt spesiell posisjon i norsk litteratur. Kjell Aukrust, som var en av Norges mest folkekjære kunstnere, vokste jo opp på Storsteigen. Jeg tror det går an å si at nesten alle nordmenn har et forhold til Flåklypa. Og med sin helt spesielle blanding av varm humor og skarpt blikk åpnet han døren til litteraturen for mange.

Jeg vet ikke om dere har tenkt over det, men bevegelsen man gjør idet man åpner en bok, er litt som å åpne en dør. En dør som gir en annen innfallsport til verden. Og jeg tror det er veldig sunt for oss å gå inn i verden fra et annet ståsted.

For meg har det alltid vært noe spesielt med debutbøker. Det er jo så mye annet en ung person kan gjøre enn å skrive bøker, det vet dere som er her i dag. Å være ung er å være på vei et sted, og man kan ofte føle at man har dårlig tid. Det er trening og det er studier, det er gaming og venner, også er det alltid en ny serie man skal få sett. Så du skal ha et ganske sterkt ønske om å formidle noe før du sier «vent litt» til alt det andre og setter deg ned for å skrive en bok. 

Og akkurat det synes jeg man ofte kan merke når man leser debutbøker, at det er en egen klang i teksten, noe råere, mer inn til beinet. Når man skriver den første boken har man kanskje ikke engang definert seg selv som menneske eller forfatter, allikevel er det som om en bok presser seg frem og forlanger å bli skrevet.

Jeg var på hytta forleden og fant en bok som heter «The opposite of loneliness». Det er en samling tekster skrevet av Marina Keegan, en amerikansk forfatter som døde i en bilulykke 22 år gammel. Hun skrev med den boblende entusiasmen som man bare finner hos unge mennesker, og i forordet avslutter hun med en appell til de andre forfatterstudentene: «Let's make something happen to this world!»

Og jeg er altså så utrolig takknemlig for alle de unge menneskene som bruker år av sine travle liv på akkurat det – å få noe til å skje med verden.

For det er SÅ utrolig viktig! At det stadig kommer nye bøker, som gir oss friske blikk på verden og knytter oss tettere sammen. Derfor synes jeg det er vår plikt som samfunn at vi legger forholdene til rette for det, og at vi løfter frem de litterære debutantene.

De fire unge forfatterne som vi skal møte i dag, skriver uten filter om personer som på hver sin måte strever litt i møte med livet.

Oliver Lovrenski har allerede blitt et kjent navn etter at han fikk bokhandlerprisen og fantastiske kritikker for debutromanen sin, Da vi var yngre.

Monica Goksøyr debuterte med novellesamlingen Slemme jenter som hun fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for.

Danske Signe Holm debuterte på norsk med Godset, som er en helt spesiell roman hun ble nominert til både Tarjei Vesaas debutantpris og Lytternes romanpris for.

Og Alexander Kielland Krag debuterte i 2020 med Dette blir mellom oss, som var Norges første instagrambok, og han har tidligere sagt at han «skriver for en 17-åring».

Men så er det viktig å huske at av alle unge som skriver i Norge, er disse fire bare toppen av isfjellet. For hver publiserte debutant finnes det mange flere som aldri får boken sin på trykk. Hvert år er det hundrevis av manus som ikke når helt frem, men som havner i en skuff. Så jeg har lyst til å rette en takk ikke bare til de som har utgitt noe, men også til alle som prøver – og som aldri slutter å prøve. De synes jeg vi skal ta en ekstra applaus for.

Nå skal jeg straks gi ordet videre til dagens programleder, Ragnfrid Trohaug, som er forlagssjef for barn og unge i Cappelen Damm. Hun har skrevet bøker selv, og som redaktør har hun hjulpet andre med det samme. Hun vet bedre enn de fleste hva dette handler om.

Let's make something happen to this world! Jeg gleder meg! Tusen takk!

 

 

12.06.2024

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas