Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Agder og Rogaland: Tale i Randaberg

H.M. Dronningens tale i Randaberg kommune under Kongeparets fylkestur i Agder og Rogaland 26. - 30. mai 2024.

Statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen

For en mottakelse vi har fått her i Randaberg! Fra vi steg i land i Goavika har vi blitt sunget, danset og spilt for hele veien, fra sjøen og helt opp hit til Torget.

Kongen og jeg setter stor pris på denne varme velkomsten. Tusen takk alle sammen!

Når man skal holde tale på et sted man ikke er kjent, er det godt å få noen innspill. Og jeg fikk - i en sort, stor mappe fra statsforvalteren. Innholdet imponerte meg og holdt meg våken utover natten. Brosjyrer med informasjon, kart og bilder. Og nå skal dere høre hva jeg fant:

  • Fra Vistehola til Viste Hageby
  • Kommuneplan for kulturminner
  • Randabergs historie på 555 ord
  • Tungenes fyr
  • Kartbok kysten rundt
  • Randaberg – en spiss på Jæren
  • Langs kysten i Randaberg
  • Turområder og kulturminner i Randaberg
  • Fortellinger langs kysten
  • Kirke og bedehus
  • Randaberg – bilder gjennom 100 år
  • Oppdag Jæren, en vandring i natur og kultur

... og enda mer informasjon fantes i mappen!

Dette jeg leste en sen aften ga meg et meget godt bilde av alt som finnes i denne innholdsrike kommunen. Jeg vil takke statsforvalteren for omtanken, og det viser hans kjærlighet til hans hjemsted. Tusen takk!

Jeg fikk lyst til å ta bena fatt og bruke øynene for å ta inn alt denne informasjonen ga meg! Her kunne man oppholde seg i lang tid og samle kunnskap om tidligere tider og nyte synet av det vakre jærlandskapet.

Tenk at det i dag er en del av en kommune i Norge som kaller seg selv «Den grønne landsbyen» - der det ifølge sikre kilder tar ti minutter å sykle fra hvor som helst i kommunen til sentrum. Det vitner om et lokalsamfunn som har en klok selvbevissthet.  

Og det er jo ikke så rart, når man er så gammel som Randaberg. Når Kongen og jeg besøker små og store steder rundt om i Norge, treffer vi mennesker i alle aldre. Noen ganger trekker vi alderssnittet litt opp. Men hos dere føler vi oss svært unge, siden i hvert fall én innbygger er ganske mye eldre enn oss: Nemlig Randabergmannen – han som står på sokkel der borte på torget.

Nåja, kanskje ikke akkurat han, men dem han representerer. Tenk at det har bodd mennesker i Randaberg siden steinalderen. Her fant de tidligste menneskene i nord både bosteder og beskyttelse mot vær og vind, og muligheter for å drive matauk.

Og det har dere virkelig fortsatt med! Noen mener at våren kommer med lukten her i jordbrukskommunen på randen av Nordsjøen – og vi kan nok tenke oss hva slags lukt det er. Og den eimen, den gir næring til Norges minste fastlandskommune på Jærens nordspiss. Randaberg er et grønt, lite skattkammer ytterst mot havet.

Og de skattene kommer oss alle til gode: Vårens tidligste poteter herfra er jo viden kjent – også hos oss på Slottet. Og vi har allerede hatt gleden av å smake på grøden! De gode Solistpotetene falt så absolutt i smak, tusen takk.

Norges persillehovedstad befinner seg her, sammen med mye annet grønt og godt som kommer fra jorden. I tillegg kan dere vise til storproduksjon av statsråder per kvadratmeter – både dagens statsforvalter Bent Høie og Iselin Nybø satt i samme regjering. Kongen møtte de to ministrene jevnlig under statsråd på Slottet. Det vil si – han møtte dem når Høie ga dem, og alle oss andre, lov til å sitte i samme rom. Godt utenfor meterens hans, selvsagt.

At han ble helseminister, kan jo muligens ha noe med Randabergs satsing på folkehelse å gjøre? Det var virkelig inspirerende å besøke Folkehallene før vi kom hit til Torget. Det er spennende at Randaberg, sammen med Stavanger, Sandnes og Sola har gått sammen i visjonen om å skape Norges sprekeste region. Dere går foran og viser vei med et unikt prosjekt – for folk flest.

Og så handler jo folkehelse om meget mer enn idrett – selv om dere også har volleyballag helt oppe i Norges-toppen. Folkehelse handler i høyeste grad også om inkludering og om følelsen av fellesskap, og det skapes i stor grad av frivilligheten. Jeg tror dere har 60 lag og foreninger, stemmer det ...?  Det er ganske imponerende i en kommune med litt under 12 000 innbyggere. Det sier noe om trivsel, om kjærlighet til hjemstedet, og at randabergbuen ønsker å bidra til lokalsamfunnet. Alt dette virker også positivt inn i mangfoldet hos dere, og det er gledelig at kommunen ble nominert til IMDis bosettings- og integreringspris i 2020.

Når man besøker Jæren, får man ofte følelsen av å være under en litt større, og litt mer åpen himmel. Det rike kulturlandskapet dominerer i landbrukskommunen Randaberg, hvor havet slår inn og skaper gode vekstvilkår for mennesker og natur. Her dyrkes «Den grønne landsbyen» - som ikke vil være by, men vil beholde røttene til jorden, til det nære og det kjære.

Dette er lett å merke når man er på besøk hos dere. Kongen og jeg takker for at vi fikk lov til å komme! Nå gleder vi oss til resten av programmet, og til å oppleve det sammen med dere!

Tusen takk.

29.05.2024

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat