Fylkestur til Vestland: Tale i Lærdal
Statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen!
Så hyggelig å være tilbake i Lærdal!
Når det blir snakk om Lærdal i familien min, blir det alltid god stemning. Noen av oss har vært her ganske mange ganger, og jeg har spist en god del laks fra Lærdalselvi opp gjennom årene.
Tusen takk for den veldig fine velkomsten, og takk til dere som sang og danset. Dere var skikkelig flinke — jeg synes vi skal klappe en gang til!
På veien hit til Kvammegården spaserte vi gjennom den fine, verneverdige bebyggelsen i Øyri, og ordføreren fortalte om brannen i 2014. Brannen gjorde et sterkt inntrykk på foreldrene mine da de var på besøk her kort tid etterpå — både på grunn av omfanget, men også hvordan dere lærdøler stod sammen og hjalp hverandre.
Fylkesturen i år går til Sogn, og da er det naturlig å besøke Lærdal, et viktig knutepunkt på mange måter. Kommunen ligger jo mellom øst og vest, mellom Oslo og Bergen. Filefjellet er den sikreste fjellovergangen når vinterstormene setter inn, og verdens lengste vegtunell sikrer god framkommelighet hele året. Knutepunktet har gjennom tidene bidratt til kommunikasjon, handel og kulturutveksling — som for eksempel kjente Lærdalsmarknaden. Det er vel ikke så lenge siden den var?
Vi forbinder Lærdal med bær, frukt og grønnsaker, og ikke minst poteter. Sogn Frukt & Grønt, med landets største potetpakkeri, har klart å forvalte den gode maten fra jorda på en effektiv og ansvarlig måte — og samle mange bønder. Som for eksempel Eirik og Synne Skjerdal Lysne, som vi skal besøke litt senere. De dyrker blant annet jordbær og moreller, og jeg gleder meg til å se hvordan de bruker moderne teknologi i en arbeidsintensiv bransje.
Og så er jo Lærdal et viktig knutepunkt mellom gammel og ny tid. For 1000 år siden seilte Olav den Hellige inn til Lærdal med skipene sine. Han dro rundt i Sogn den sommeren på "veitsler" — på kongelige dør-til-dør-besøk. En slags vikingtidens fylkestur, tror jeg. Olavs besøk ble markert i sommer, og jeg skjønner at det kommer flere arrangementer i høst — som en del av oppkjøringen til nasjonaljubileet i 2030, Norge i 1000 år.
Dette skjedde for lenge siden, men jeg har lyst til å trekke fram noe fra i dag. Dere har nemlig en skikkelig bra musikkfestival her i Lærdal, oppkalt etter det lokale ordet for potet: Jordeplerock. Er det mange av dere som var med på det?
I år var det en ganske imponerende lineup — både med Hagle og Emma Steinbakken. Bra spennvidde, der altså! Og festivalen ble startet av en god gjeng tenåringer — ungdom som ville skape noe bygda trengte. Og den samme gjengen, som nå er 10 år eldre, har utviklet festivalen og driver den fremdeles, med stor suksess. Sånne ildsjeler gjør noe både med identiteten og stoltheten i en bygd som Lærdal.
Vi heier på Jordeplerock og på alle dere andre som skaper viktige fellesskap, bærekraftig næringsliv og kjærlighet til hjemstedet.
Takk igjen for den fine velkomsten, nå gleder jeg meg til resten av programmet!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas