Åpningen av Astrup Fearnley Museets jubileumsutstilling
Dear friends of the arts – and dear friends of the Astrup Fearnley Museet!
What a day! The Astrup Fearnley Museet celebrates its anniversary. Quite a milestone – 30 years! There is indeed a reason to celebrate.
I have had the pleasure of following the museum closely from the opening in October 1993 to the completion of the wonderful new building in 2012, designed by the world-renowned architect Renzo Piano. This building gave Oslo and the art world an outstanding venue for contemporary art. During all these years, we have had the opportunity to experience international as well as Norwegian artists.
The museum has played, and still plays a central role – through outstanding exhibitions – in the development of contemporary art, in Norway and the Nordic region.
***
Selv har jeg hatt mange spennende og store kunstopplevelser i dette huset og Dronningens gate 4 – kunst som provoserer og rører, overvelder og gleder.
Dagens feiring er også en hyllest til dets grunnlegger, Hans Rasmus Astrup. Hans modige og nyfikne måte å samle kunst på, gjorde ham til en av verdens mest aktive og innflytelsesrike samlere. Med etableringen av Astrup Fearnley Museet ga han byen og landet en generøs gave – ved å gjøre samlingen tilgjengelig for oss alle.
Jeg hadde gleden av å oppleve Hans Rasmus Astrups vennskap og kjenner en stor takknemlighet over å ha fått mulighet til å erfare hans entusiasme, store kunnskap og filantropiske generøsitet. Han var meget raus, alltid med en underfundig replikk og med et smil på lur – til tider en ordentlig skøyer.
Så det var med sorg vi mottok beskjeden om hans bortgang den 23. april 2021. Han ville ha gledet seg stort over denne dagen og vært stolt av utstillingen – og stolt over alle dere som viderefører hans lidenskap her på museet.
For det begynte jo med lidenskap. Museet er et uttrykk for enkeltmenneskets ønske om å la andre få del i egne kunstgleder. Gjennom kunsten fant Astrup inspirasjon og mening, og han uttalte: «Det er viktig at kunsten ikke blir lukket inne, den må vises og oppleves. Vi må lære av den.»
Jeg har lyst til å sitere mitt barnebarn på 20 år, Maud – som selv er kunstner. Hun sier: «Kunsten treffer alltid noe i oss. Kunsten kan minne oss om ting som er lett å glemme. Kunsten minner oss om hvorfor vi er mennesker. Kunst kan minne oss om angst, fortvilelse, håp, drømmer, savn, kjærlighet, døden og livet. Kunsten kan hjelpe oss med å reflektere og se livet fra et større perspektiv og minne oss om hva som er så fantastisk med å leve. Kunsten fanger opp detaljene i et øyeblikk og minner oss om å nyte nuet. Carpe diem!»
Det synes jeg er godt sagt, for kunsten gjør noe med oss. Det føler vi alle som er her. Den gjør oss mer oppmerksomme og hjelper oss med å reflektere over verden og oss selv. Den viser oss nyanser og åpner dører til nye opplevelser.
Tittelen på utstillingen, Before Tomorrow, antyder at vi gjennom kunsten både kan lære av vår nære fortid, og se vår samtid fra nye vinkler. Samtidig uttrykker tittelen hva som ligger foran oss – i morgen og i fremtiden.
Og det er en spennende fremtid vi som publikum går i møte her på Astrup Fearnley Museet. Det som ble etablert i 1993 av én persons entusiasme for samtidskunst, er blitt et åpent og sterkt museum som spiller en viktig rolle for kunsten i offentligheten, med en samling som er tilgjengelig for alle.
Spennende er det også at huset nå nærmest er blitt bygget om til denne storslåtte mønstringen. Museet lever virkelig. Jeg ser med nysgjerrighet frem til å stifte bekjentskap både med nye verk og nye rom.
Det elegante byggverket her ved fjorden lyser. Kunsten gløder under lidenskapens vinger.
Astrup Fearnley Museet; hjertelig til lykke med de 30 år! Vi gleder oss til de 30 neste.
Det er en stor glede for meg å erklære jubileumsutstillingen Before Tomorrow for åpnet.
Takk for meg.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas