One Ocean Week 2023
Statsminister
Statsråder
Statsforvalter
Ordfører
Byrådsleder
Fylkesordfører
Kjære alle sammen!
Verden kommer til Bergen denne uken, og det er jo egentlig helt naturlig. For havbyen Bergen er jo ganske perfekt for havuken One Ocean Week, den internasjonale stormønstringen for verdens hav.
Allerede på lørdag seilte Statsraad Lehmkuhl inn Vågen etter nesten to år på One Ocean Expedition.
En helt spesiell jordomseiling: Ut fra den gamle seilskutebyen Arendal i august 2021 og 36 havner senere, har det 109 år gamle skipet vært et unikt internasjonalt opplærlings- og forskningsfartøy. Det har skapt oppmerksomhet og delt kunnskap om havet.
Kongen satte stor pris på å få hilse seilskuta og mannskapet velkommen hjem etter seilasen, og samtidig markere åpningen av havuken. Og her i Bergen foregår det mye denne uken. Regjeringen har sin havkonferanse, forskerne har sin havkonferanse om klimaeffekter, det er næringslivsarrangementer, One Ocean junior og andre arrangementer for barn og unge – for å nevne noe.
Vi er inne i FNs havtiår for bærekraftig utvikling – det globale fellesløftet for å øke kunnskapen om verdens hav.
For, som vi vet: God havforvaltning er nøkkelen til å nå mange av FNs globale bærekraftmål.
Jeg er glad for at Regjeringen har valgt å avholde sin havkonferanse nettopp her Bergen. Da settes arbeidet til det internasjonale havpanelet – der Norge og Palau sammen har lederskapet – også inn i en nasjonal kontekst, og viser regjeringens samlede politikk for et krafttak for havet.
Senere i dag går One Ocean Expedition Summit av stabelen her – i regi av Bergen kommune og Vestland fylkeskommune. Det blir spennende å høre om erfaringene og forskningsfunnene fra jordomseilingen.
De siste årene har jeg fått følge havpanelets arbeid på nært hold og møtt imponerende mennesker som vier livet sitt til arbeid med hav, klima og natur. Mennesker som gjennom kunnskap og forskning prøver å skape endring til det bedre for verdens hav – og dermed for oss alle.
Samtidig har jeg også fått anledning til å besøke steder i verden hvor klimaendringene vises tydelig.
I fjor fikk jeg muligheten til å være med på en ekspedisjon i regi av Universitetet i Tromsø – med ski og kite på Grønland.
I 2019 fikk jeg besøke stillehavsøyene Fiji, Tonga og Samoa sammen med utviklingsministeren.
Avstanden fra Ilulissat i nord til Suva i sør kan virke stor, men likevel deler de et skjebnefellesskap. For når isen smelter på Grønland, så stiger havet rundt de mange små øyene i Stillehavet.
Når det gjelder klimaspørsmål, prøver jeg å være en realistisk optimist.
Når det gjelder havet, tenker jeg på særlig tre ting:
Havet knytter oss sammen – til hverandre, til naturen og til oss selv. Vi kommer alle sammen fra havet, men akkurat nå kan det virke som om vi trenger å bli minnet på det igjen.
Vi er alle avhengige av havet. Uten friske hav har vi en syk planet. Dersom vi skal ha en bærekraftig framtid, må vi redusere co2-utslippene, vi må ta bedre vare på de marine økosystemene, og vi må begrense forurensningen i havet.
Til sist – og her kommer optimismen inn: Havet er fullt av muligheter. Friske hav kan løse mange av våre globale problemer: Spille en avgjørende rolle i matforsyningen til en stadig økende befolkning. Bidra til å gi verden ren energi. Absorbere CO2 og produsere oksygen.
Havet berører oss alle på helt grunnleggende måter. Det er basisen for livet på jorda. For våre, og våre barns liv.
Dette er Earthrise.
Fotoet ble tatt av den amerikanske astronauten William Anders, på julaften 1968, fra Apollo 8, den første bemannede reisen til månen.
Fotoet viser den unike, blå planeten vår, fra en vinkel ingen hadde sett før.
Bildet er viktig av flere grunner: Det viser en utrolig vakker planet. Og en planet som også er liten og sårbar, og som trenger at vi tar vare på den. Og så viser den en planet som er blå: Nesten 71% av jorda vår er dekket av vann.
Noen ganger har bilder større effekt enn ord. Vi trenger å se bildet for å minne oss selv på hva vi har å miste.
Sånn at vi ikke bare tenker, ønsker og vil det rette, men også gjør det rette.
Derfor trenger vi, nettopp i vår tid, store møtesteder som havuken i Bergen – der forskning møter politikk, møter næringsliv og forvaltning, møter historie og kultur.
Akkurat i dag trenger verden mer enn noen gang at vi jobber sammen for det vi har felles.
For vi har bare èn blå klode, og bare èn felles framtid.
Jeg ønsker alle deltakere lykke til med samtalene, avtalene, forskningen, investeringene og kraftinnsatsen for havet.
Takk for oppmerksomheten!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas