Njuike váldosisdollui

Kronprinsessens Bokbane: Deichman Røa

H.K.H. Kronprinsessens tale på Deichman Røa under Bokbanen 8. - 9. mai 2019.

Ordfører
Kjære alle sammen!

Velkommen til vårt andre stopp på Bokbanen!

Vi er veldig takknemlige for å være her på fine Deichman på Røa!

Og tusen takk til 20 år gamle Sivert Sivertsen! Vi hørte «Come over», en av sangene på en EP som han jobber med for tiden. Jeg er sikker på at vi kommer til å få høre med fra deg framover! Tusen takk for at du ble med oss!

Som noen av dere dere kanskje vet, har jeg reist rundt i Norge de siste fem årene med Litteraturtoget. Vi har stoppet på små og store bibliotek og litteraturhus og snakket med forfattere – om bøkene deres, om litteratur, om å skrive og å lese, og om hva litteraturen betyr i livene våre.

Men i år er det altså blitt en bokbane. Og den reisen begynte egentlig på Stovner for litt over et år siden. Da var jeg på Stovner bibliotek for å hente et eksemplar av Zeshan Shakars bok «Tante Ulrikkes vei» - som jeg skulle ha med på fjorårets litteraturtog.

På biblioteket møtte jeg en gjeng med gutter som var veldig opptatt av hva jeg syntes om Stovner, om hjemstedet deres. Og når jeg var der oppe hørte jeg at det var 700 som sto på bibliotekets venteliste for å låne «Tante Ulrikkes vei». Boka er en oppvekstroman som stiller de spørsmålene vi alle er opptatt av: Hvem er vi? Hvordan er vi blitt formet av der vi vokser opp? Hva er egentlig poenget med livet?

I møte med disse gutta – som var opptatt av de samme spørsmålene – fant jeg ut at Litteraturtoget måtte komme helt hjem til Oslo og bli en T-bane.

Så nå reiser vi fra Kolsås og ender opp på Stovner, som jeg er så glad i, lengst i øst. Denne bokbanen er en reise der jeg håper at vi skal lære mer om forfatterne, om oss selv, om hverandre, om tema vi er opptatt av og om byen vi alle deler og lever livene våre i.

Vi startet på Bekkestua bibliotek, nå er vi her på Røa, til slutt i dag skal vi til Majorstua. I morgen skal vi til Deichman Tøyen, Furuset og så skal vi avslutte på Stovner.

Til hvert stopp har vi invitert forfattere – som skal være i samtale med min eminente kronprinsessevikar, Silje fra P3. I dag skal vi snakke om et tema mange kanskje synes det er litt vanskelig å snakke om - i alle fall sånn i offentligheten. 

To mye omtalte bøker i sjangeren populærvitenskap er "Gleden med skjeden" og "Manus om anus". Og vi er så heldige å ha med oss forfatterne av begge bøkene hit på Røa!

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl skrev "Gleden med skjeden" i 2017. Da var de begge legestudenter og skrev boken på fritiden. De sier selv at de ikke var forberedt på den store suksessen boken er blitt – i veldig mange land.

"Manus med anus" skrev Jonas Kinge Bergland, som vi har med oss i dag, sammen med Kaveh Rashidi i 2018. De to er også leger, og de har klart å ufarliggjøre et tema som er ganske tabubelagt, tror jeg vi kan si.

Fordi jeg også hadde lyst til å fokusere på unge lesere, har vi invitert elever fra videregående skoler som ligger i nærheten av bibliotekene vi besøker. Så her på Røa er det elever fra Persbråten og Ullern videregående - Velkommen skal dere være!

Jeg gleder meg veldig til å høre hvordan Silje håndterer samtalen om disse spennende og gøyale temaene. Vær så god - scenen er deres!

08.05.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat