Njuike váldosisdollui

Konvoibyen 50 år

H.K.H. Kronprinsens tale ved markeringen av Konvoibyens 50-årsjubileum i Risør, 8. mai 2018.  

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen


Kronprinsessen og jeg har gledet oss til å komme hit til Risør! Vi er her ganske ofte, og liker oss veldig godt hos dere. Ekstra fint er det å være sammen her – akkurat på denne dagen.

For 8. mai er en viktig dag. Ikke bare markerer vi frigjøringen i 1945. Dette er også Veterandagen, der vi anerkjenner innsatsen våre veteraner har gjort – fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Dagen gir oss mulighet til å markere fred, frihet og demokrati – slik at vi husker at dette er verdier vi ikke skal ta for gitt. Dagen minner oss på hvor viktig det er for alle at menneskeverd og menneskerettighetene blir respektert.

2. verdenskrig krevde store ofre. Om lag 4600 norske sjøfarende – fra handelsflåten og marinen – omkom i årene 1939-1945. Heldigvis har vi etter hvert fått mye dokumentasjon over innsatsen til krigsseilerne – både fra historikere og skjønnlitterære forfattere. Krigsseilernes historie interesserer fortsatt mange og vekker sterke følelser. Den store oppmerksomheten om nylig avdøde Jon Michelets bokserie «En sjøens helt» er et bevis på dette.

Det gjør inntrykk å stå akkurat her – i dag. I år er det 50 år siden Konvoibyen ble åpnet. «Det var hjem vi sjøfolk skulle» står det på minnesmerket. Og krigsseilerne fikk nettopp det – et hjem.

Konvoibyens 28 leiligheter ble bebodd av krigsseilere og deres familier etter åpningen. Anlegget ble viktig for å forvalte krigsseilernes interesser, for å ivareta liv og helse og gi dem sosial trygghet. En trygg havn – og en heder for viktig krigsinnsats.

Det er også spesielt å stå her fordi bestefaren min, Kong Olav V, offisielt åpnet Konvoibyen 16. desember 1968. Han var opptatt av krigsseilernes sak – som også faren min er.

I løpet av de siste tiårene har mange krigsseilere gått bort. Jeg har skjønt at det i dag ikke er noen krigsseilere igjen i Konvoibyen. Boligene leies likevel ut til sjøfolk etter bestemmelsene i vedtektene som forutså at det måtte bli et naturlig etterbruk etter at krigsseilerne var borte.

Konvoibyen har hatt en viktig omsorgs- og støttefunksjon for norske krigsseilere. Det er vanskelig å forestille seg hvordan de hadde det under andre verdenskrig.

Men noen skjønte det, og mange bidro til at Konvoibyen ble etablert. Bestyrerparet Leif og Else Heimstad har vært nøkkelpersoner i dette arbeidet. Leif Heimstad døde i 2010, 90 år gammel. Else Heimstad er med oss i dag, og 93 år gammel har hun fortsatt et stort engasjement for krigsseilerne. Tusen takk for det arbeidet dere har gjort!

Kjære alle sammen!
Det er virkelig en rikholdig markering dere arrangerer her i dag. Vi begynte besøket vårt på ungdomsskolen, der vi traff engasjerte elever som er opptatt av historie. Etter besøket her i Konvoibyen, skal vi videre til Hestmanden og til minnesmerket på Solsiden. Før vi avslutter besøket vårt i Risørhuset, har vi sammen vært med å markere vår nære historie – sammen med flere generasjoner.

Vi gleder oss til resten av dagen. Takk for meg!

 

 

08.05.2018

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas