Kragerø 350 år
Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!
Gratulerer med 350-årsjubileet! Siden vi ikke hadde anledning til å være sammen med dere under den store feiringen 12. juli, er vi veldig glade for at vi kunne få komme på besøk i dag i stedet.
17. januar i år var vi i Universitetets aula i Oslo. Vi feiret Kongeparets regentjubileum – med en festforestilling som var en gave fra regjeringen. Igjen fikk jeg mulighet til å studere Munchs monumentale malerier. Jeg tror ikke jeg vet om noen framstilling av solen som er så sterk og klar, samtidig så usentimental og vakker, som Munchs store aula-maleri. De som kjenner litt til Edvard Munch – og det gjør mange av dere her i Kragerø – vet at det var langt mellom de lyse dagene og temaene, både i livet og i kunsten hans. Men «Solen», som han malte mens han bodde på «Skrubben» her i Kragerø i 1909, har mye livslys i seg.
Det var spennende å besøke kunstskolen i formiddag – og oppleve at det nettopp der Edvard Munch bodde er skapt et levende kunstnerisk utdanningsmiljø. Vi vet at han ikke var den eneste som fant inspirasjon i Kragerø. Adolph Tiedemann og Fritz Thaulow er blant de mange kunstnerne som har holdt til her. Og min egen svigermor valgte Kragerø da hun i 2013 skulle ha sin aller første separatutstilling.
I familien vår har vi mange gode ferieminner fra Kragerøs skjærgård – og vi gleder oss til å besøke Jomfruland etterpå. Som sørlending har jeg en svakhet for steder som lever to forskjellige liv gjennom året: Myldrende somre med masse folk og nydelig, stille høst når alle har reist.
Kragerøs historie er en fortelling om Norge som skipsfart- og trelastnasjon. Det er en fortelling om industrier i endring og behov for nytt feste når kjernebedrifter nedlegges. Det er en fortelling om livet i en havneby – der befolkningen gjennom generasjoner har lært å ta til seg impulser utenfra, å verdsette mangfold, å møte det fremmede med et åpent sinn.
Det er denne fortellingen dere omsetter i praktisk handling når dere tar imot flyktninger fra Syria – og andre krigsherjede områder – og lar dem få føle seg hjemme.
Det er noe å være stolt av. Det handler om å stå ved sin egen historie og bruke det beste av den.
Derfor har jeg lyst til å avslutte med å trekke fram et annet maleri av Edvard Munch. «Historien», det andre aula-maleriet han malte mens han bodde på «Skrubben», viser en gammel mann i slitte klær som forteller for en liten gutt, kanskje barnebarnet.
Uten den store historien – og de mange enkelthistoriene – er vi rotløse. Vi trenger historien for å kjenne at vi hører til. Vi trenger den for å kunne plassere oss selv i en lang linje av mennesker og hendelser som til sammen skaper et liv, en slektslinje, et steds fortelling.
Kragerø sine 350 år er en slik historie.
Gratulerer med jubileet!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas