Åpningen av «Spelet om Heilag Olav»: Tale
Kjære alle sammen,
det er utrolig fint å være her på Stiklestad!
Vi har allerede opplevd mye i dag; Kronprinsessen og Ingrid åpnet Gjesteloftet på Stiklestadir og selv har jeg vært så heldig å holde talen som Olsokprofil. Ungene synes det er spennende å være her sammen med alle vikingene. Stiklestad er stedet å være – og ikke bare for småbarnsforeldre i feriemodus.
I år markerer vi at det er 1000 år siden Olav Haraldsson kom tilbake til Norge etter å ha vært flere år i utlandet. Som dagens noen- og tjueåringer var han full av energi og ambisjoner. Og det var ikke småtterier han hadde i tankene: Inspirert av det han hadde sett i Europa, ville han kristne landet og samle det til ett rike.
15 år senere kom Olav til Stiklestad for å møte bøndene som hadde samlet seg mot ham med Frostatingsloven i den ene hånden og sverdet i den andre. Vi er her for å oppleve historien – selv om de fleste av oss nok vet hva som skjedde. Det gikk jo ikke så bra med hovedpersonen.
Likevel: Olavs død på slagmarken her på Stiklestad ble en viktig katalysator for den endelige samlingen av Norge til ett rike. Samtidig bidro han gjennom sin raskt voksende folkelige popularitet til at kristendommen fikk sitt definitive gjennombrudd. Hellig-Olav ble raskt Nordens viktigste helgen med bred appell til folk i alle samfunnslag.
Historien om Olav er ganske brutal. Handlingene hans ligger et godt stykke fra vår litt mer fredelige måte å styre på. Så hva kan fortellingen om Olav betyr for oss i dag?
I tillegg til å vise oss viktige scener fra historien vår, viser den at impulser utenfra har stor betydning for oss. Uten Olavs reiser i viking hadde den norske historien sett annerledes ut.
Norge er et åpent land. Vår norske kultur er full av påvirkning fra utlandet, og svært mye av det vi regner som typisk norsk, kan vi spore andre steder. Dette skjer også i dag – hele tiden. Vi tar impulser med oss hjem når vi reiser ut, og vi påvirkes av menneskene som kommer hit til oss.
Jeg synes dette er bra. Jeg tror mangfold er bra. Jeg mener at mangfold gjør oss åpnere og mer robuste. Vi trenger nye og gode ideer og folk – slik at vi er godt rustet for en framtid med spennende endring og omstilling.
Temaet for Olsokdagene er møte. Det er et fint tema, og er lett å knytte til vår historiske arv. Jeg tror at det personlige møtet med det som kanskje virker litt annerledes og uvant, utvider horisonten vår og gjør oss større. I nesten tusen år har vi i Norge feiret olsok. Tradisjonene omkring Olav den hellige har holdt seg levende innenfor folkekulturen i Norden helt inn i vår egen tid. De vedvarende Olavstradisjonene er et av de sterkeste folkelige uttrykk for sammenhengen mellom nasjonens framvekst i middelalderen og vår egen tid.
Stiklestads visning av fortellingen om Olav gjør at vi møter vår egen historie – som igjen øker vår egen forståelse for hvem vi er og hva vi kommer fra.
Dette er mitt tredje besøk på Stiklestad under olsok – mens Kronprinsessen og barna er her for første gang. Nå gleder vi oss til å få se "Spelet om Heilag Olav", alle norske spels mor, og det utendørsteatret som har gått lengst her til lands. Den mer enn 60 år lange historien til forestillingen sier ikke bare noe om vedvarende tilgang på gode skuespillerkrefter og stor kreativitet og innsatsvilje fra et stort og kompetent frivillighetsapparat i lokalmiljøet. Det sier også mye om stykkets evne til å levendegjøre både personer og hendelser i en avgjørende del av vår felles historie.
Jeg ønsker lykke til med årets olsokdager på Stiklestad og erklærer hermed Spelet om Heilag Olav 2015 for åpnet!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas