Fylkestur til Finnmark: Tale i Kvalsund
Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen!
Fylkesturen er alltid et årlig høydepunkt for Kongen og meg. Kvalsund er vårt første stopp på denne vår 28. ordinære fylkestur. Takk for de flotte kulturinnslagene som møtte oss!
Det var en storslått opplevelse å seile inn hit i dag – via Stjernsundet og Vargsundet. Det minnet meg om forrige gang vi var på offisielt besøk her i Kvalsund. Det skjedde i 1972, og da som Kronprinspar. Og så er det er ekstra morsomt å være tilbake på fylkestur i Finnmark, for det var i deres fylke at tradisjonen med våre årvisse turer startet – helt tilbake i 1969.
***
Å komme til Finnmark er som en vitamininnsprøyting. Det er alltid litt ekstra spesielt å besøke vårt nordligste og største fylke med en befolkning som liker å si at vi står han av – og som beviser at dere virkelig klarer det. Det er fint å oppleve aktive lokalsamfunn med et mangfoldig organisasjonsliv. Med idrettslag, skytterlag, bygdelag, sangkor og jeger- og fiskeforeninger skulle det finnes en aktivitet for mange her i Kvalsund.
Hver gang jeg er i Finnmark blir jeg slått av naturens røffe og fascinerende skjønnhet. Dette er også noe av grunnen til at jeg gjerne legger private turer til fylket. Jeg vet at mange av dere også er ivrige brukere av naturen – til rekreasjon, men også for å plukke bær, gå på jakt og selvfølgelig fiske. De to nasjonalparkene Stabbursdalen og Seiland sier ikke rent lite om hvilke flotte områder vi nå er omgitt av.
Stabbursdalen har jeg opplevet med flott utsyn fra Binjalvarri – 528 meter over havet – og Stabbursfossen; et imponerende syn! Her har jeg både filmet og fotografert – også verdens nordligste furuskog. Men jeg har opplevet også myggen – og det til gangs! Myggmiddel hjalp i hvert fall ikke. Seiland har jeg til gode å oppleve. Kan hende parken kan besøkes – uten mygg?
Det har heller ikke gått meg hus forbi at dere har tre lakseførende vassdrag – med Repparfjordelva som et av landets beste. Jeg vet om en som nok er godt kjent med dette…
Kvalsund er en primærnærings-kommune med blant annet aktiv reindrift. Bygg og anlegg, bergverk, vannkraftverk og servicenæringer er også tegn på en kommune med ressurser og vilje. Utviklingen som skjer i havet gir også vekst og arbeidsplasser i regionen. Men kraften kommer ikke bare fra fossile kilder: Noen får grønn energi fra solen. Dere her i Kvalsund henter den fra månen. Norges første tidevannskraftverk ligger jo her, under Kvalsundbroen – som vi seilte under. Det er virkelig imponerende, og det blir spennende å se utviklingen på dette feltet!
Mange i Kvalsund reiser til Hammerfest for å arbeide, og hammerfestingene kommer gjerne hit for å koble av. Noen kaller Kvalsund en «fritidskommune». Det synes jeg klinger godt. Med over 1200 hytter og fritidsboliger i kommunen skjønner jeg at man her nyter det naturen har å by på. Men ikke nok med det gode hytteliv: Sammen med Hammerfest har dere også verdens nordligste golfklubb og golfbane i Repparfjord. Jeg forstår at dere startet sesongen rekordtidlig i år – 9. mai. Det er jo helt spesielt, 70 grader nord!
***
Typisk for Finnmark er det flerkulturelle— også Kvalsund, som først var sjøsamisk, og deretter fikk norsk og kvensk innvandring. Også Kvalsund ble merket av fornorskingsprosessen, men arven tas godt vare på med en stor sjøsamisk befolkning og et sjøsamisk museum i Kokelv. Og i Stallogargo finnes selveste stalloen, som jeg skjønner man skal passe seg litt for. Vi får håpe den ser med milde øyne på vårt besøk!
Men nå gleder vi oss til å lære mer om Kvalsund. Takk til alle dere som har møtt frem i dag og for alle som har tatt del i planleggingen av arrangementet. Dette var en flott mottakelse – vi gleder oss til resten av besøket!
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas