Kronprinsparet i Midtre Gauldal og Trondheim
Fylkesturen fortsatte med besøk til kommunene Midtre Gauldal og Trondheim. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet fikk et innblikk i livet på bygda og i by i Trøndelag.
Onsdag formiddag ankom Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit Midtre Gauldal. Midtre Gauldal er en stor og vidstrakt kommune, med levende bygder spredt utover. Tradisjoner og lokalt engasjement står sterkt.
Dagen startet med et besøk til gården Nordstu-Solberg i Soknedal. Der bor gårdseierne Aina Staverløkk og Erik Olad Solberg sammen med sine to barn Anna Olivia og Knut Erik. Barna viste rundt på gårdstunet og Kronprinsparet fikk et innblikk i den daglige driften på gården.
Rundtur på gårdstunet med barna Knut Erik og Anna Olivia. Foto: Lise Åserud, NTB
Møteplass og storstue
Turen gikk deretter videre til Støren, og kommunens storstue: Gauldal skole- og kultursenter. Her er ungdomsskole, videregående, kulturhus, kino, idrettshall og svømmehall samlet under ett tak.
Der ble Kronprinsparet møtt av mange av kommunenes innbyggere, og et stort utearrangement som inkluderte taler, korsang og andre kulturelle innslag.
Kronprinsessen trakk frem verdien av møteplasser som den man finner på Støren:
– Kronprinsen og jeg er veldig glad i møteplasser. Vi liker å skape dem selv, vi liker å besøke dem, og blir inspirert av at andre lager steder der folk kan treffes på tvers av alder og interesser. For det er i de små møtene vi skaper gode samfunn. Gjennom det lille hver og en av oss kan bidra med. Ved å stille opp for hverandre. Hjelpe naboen, gi et smil eller en håndsrekning til dem som kommer vår vei.
Kronprinsparet ble møtt med varm velkomst på Støren. Foto: Lise Åserud, NTB
Kronprinsessens tale fra besøket til Midtre Gauldal
Unik børsemakerlinje
På Gaudal videregående skole fikk Kronprinsparet møte mange av skoleelevene ved blant annet helse- og omsorgslinja, samt børsemakerlinja. På landets eneste børsemakerlinje ivaretas gamle håndverkstradisjoner og unik fagkunnskap.
Elevene ved den unike børsemakerlinjen fortalte om håndverkstradisjoner og viste frem teknikker de jobber med. Foto: Lise Åserud, NTB
Lunsjen ble servert i kantinen på ungdomsskolen i samme bygg, og Kroprinsparet fikk høre mer om hvordan det er å vokse opp her i samtale med ungdomsskoleelevene.
Før avreise fra Midtre Gauldal ble det et stopp ved skulpturen av langrennsløperen Marit Bjørgen, laget av billedhugger Merete Sejersted Bødtker. Bjørgen vokste opp på gården Bjørga i bygda Rognes i Midtre Gauldal kommune i Trøndelag.
Onsdag kveld inviterte Kronprinsparet til mottakelse på Stiftsgården i Trondheim.
I Midtre Gauldal er skidronninga Marit Bjørgen den store helten. En statue er reist i kommunen til ære for langrennsutøveren som vokste opp i bygda. Foto: Lise Åserud, NTB
Folkefest i Stiftsgårdsparken
På siste dag av Kronprinsparets fylkestur stod Trondheim for tur. Trondheim er en av landets raskest voksende byer, og rundt 150 nasjonaliter er representert i byens befolkning. Byen er særlig kjent for sitt fokus på kunnskap, forskning og teknologi, med blant annet Norges største universitet NTNU og forskningsinstituttet SINTEF som motorer.
I Stiftsgårdsparken i sentrum av byen var det invitert til stort arrangement med flere underholdningsinnslag - blant annet fra dragaristen Torill Tombola. Denne uken feires Pride i byen - og Kronprinsen trakk fram Trondheims fokus på mangfold og inkludering i talen han holdt i Stiftsgårdsparken:
– Jeg håper Trondheim og Nidarosdomen vil fortsette å være et sted som tar imot mennesker fra hele verden, som kommer med alt sitt. Og så håper jeg at vi klarer å både bevare og styrke mangfoldet vi sammen har kjempet fram i dette landet – og som vi også opplever nå under Trondheims pride-uke.
Kronprinsens tale i Stiftsgårdsparken
Dagen i Trondheim startet med stort utendørsarrangement i Stiftsgårdsparken. Foto: Lise Åserud, NTB
Deretter dro Kronprinsparet til Lilleby skole på La'moen. På skolen fikk de blant annet høre om kommunens arbeid med å skape gode bydeler. Elevene viste rundt og fortalte om ulike sportsklubbaktiviteter og leseglede på skolens bibliotek.
Årets fylkestur ble rundet av med et besøk til Rosendal teater. Etter en omvisning og oppvisning i teateret var det lunsj i cafeen LAMOMAT. LAMOMAT er et prosjekt av og med kvinner som serverer hjemmelagd mat fra Afghanistan, Syria og Somalia på Rosendal Teater i pop-up format.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala FacebookasÁigeguovdilis áššit
Gonagaslaš hoavva ovdanbuktá 2023 jahkeraportta
Gonagasviesu doaimmat diibmá speadjalastet otná Norgga. Gonagasbearraša mátkkit 47 suohkanii, almmolaš galledeamit viđa eurohpalaš riikkain, iešguđetlágan lágideamit ovttas riikka suodjalusain ja riikka gearggusvuođa guovdilastin, čájeha mii lea dehálaš Norgii ja masa gonagasbearaš lea bidjan návccaid.
Lihkusávaldagat Dánmárkku ođđa gonagasbárrii
Majestehta Gonagas Harald cealká liekkus lihkusávaldagaid Majestehta Gonagas Frederik X ja Majestehta Dronnet Mary guoktái truvdnolotnahuvvama oktavuođas Dánmárkkus.