Fantastiske faner
I morgen, fredag, åpner utstillingen Fantastiske faner for publikum. Den offisielle åpningen fant sted i Dronning Sonja KunstStall ettermiddag, og Hennes Majestet Dronningen var til stede.
Skolefaner er en like særnorsk tradisjon som 17. mai-toget, og sterkt knyttet til barnetoget på nasjonaldagen. De eldste skolefanene vi kjenner til stammer fra første halvdel av 1800-tallet, men det hele skjøt fart etter det første barnetoget som omfattet flere skoler i 1870. Fanene er bærere av historie og tradisjon, og symboler for tilhørighet og inkludering.
Kongefamilien har spilt en rolle i skolefanenes historie siden 1906. Hvert år står Kongefamilien på Slottsbalkongen for å hilse barnetoget i Oslo - og skolefanene senkes som hilsen til Kongefamilien.
- Jeg blir alltid rørt
Dronning Sonja overrakte blomster og fortalte hvordan det er å stå på Slottsbalkongen 17. mai. - Jeg blir alltid rørt, sa Dronningen.
Dronning Sonja fortalte om hvordan det er å stå på Slottsbalkongen 17. mai. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Hun løftet også fram praktverket om Osloskolens faner som Oslo Skolemuseum har utgitt. Nå er det lett å identifisere fanene som passerer over Slottsplassen.
Det var Utdanningsetatens direktør Marte Gerhardsen som foretok den offisielle åpningen av utstillingen. Hun pekte på hvordan de ulike fanene speiler Oslo by og er bærere av viktige verdier.
Sonic Sensation ungdomsband skapte liv og røre under åpningsarrangementet og ledet selskapet i en liten marsj inn i utstillingslokalet. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Utvikling i symbolikken
Utstillingen viser hvordan fanene har utviklet seg i utforming, symbolikk og valg av motiver. De eldre fanene bærer ofte symboler knyttet til norsk selvstendighet og nasjonsbygging, med klare referanser til 1814 og 1905, og sitater fra Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland.
Dronning Sonja i utstillingen sammen med utdanningsdirektør Marthe Gerhardsen og Marius, leder av Sonic Sensation ungdomsband. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Dagens faner presenterer skolene som tradisjonsbærere og lokale knutepunkt, og løfter fram verdier som mangfold, rettferdighet og inkludering.
Ulike håndverksteknikker
Rent teknisk viser de mange fanene ulike håndverksteknikker, fra maleri på silkeduk til broderi og applikasjon. Noen av fanene er skapt av elever og ansatte ved skolene mens andre er skapt av profesjonelle kunstnere og håndverkere.
43 faner fra Oslo-skolene er med i utstillingen "Fantastiske faner" i Dronning Sonja KunstStall - Ridehuset. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Det er på 17. mai skolefanene først og fremst viser seg fram, der de bæres først sammen med skolens flaggborg. I Oslo senkes fanene for Hans Majestet Kongen på Slottsbalkongen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Utstillingen er åpen for publikum fra fredag 24. mai klokken 11.00 og er en del av tilbudet ved et besøk til Dronning Sonja KunstStall og utstillingen Kongelige fotografer. Se flere detaljer om åpningstider i egen faktaboks.
De kongelige samlinger takker alle skoler som generøst har lånt ut sine faner til denne utstillingen.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala FacebookasÁigeguovdilis áššit
Gonagaslaš hoavva ovdanbuktá 2023 jahkeraportta
Gonagasviesu doaimmat diibmá speadjalastet otná Norgga. Gonagasbearraša mátkkit 47 suohkanii, almmolaš galledeamit viđa eurohpalaš riikkain, iešguđetlágan lágideamit ovttas riikka suodjalusain ja riikka gearggusvuođa guovdilastin, čájeha mii lea dehálaš Norgii ja masa gonagasbearaš lea bidjan návccaid.
Lihkusávaldagat Dánmárkku ođđa gonagasbárrii
Majestehta Gonagas Harald cealká liekkus lihkusávaldagaid Majestehta Gonagas Frederik X ja Majestehta Dronnet Mary guoktái truvdnolotnahuvvama oktavuođas Dánmárkkus.