Logistikkbygget ferdigstilt
I dag kunne Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen motta FutureBuilts plankett som det synlige bevis på at Logistikkbygget ved Det kongelige slott er et forbildeprosjekt. Statsbygg har vært byggherre for det ambisiøse prosjektet.
Ferdigstillelsen av Logistikkbygget ble markert i dag. Logistikkbygget er den første bygningen som har blitt reist på Slottets grunn siden Kong Haakon og Dronning Maud utvidet Den kongelige stall 1908-1911. Da det nye bygget skulle reises, var det mange hensyn å ta.
- Jeg er glad for at også Det kongelige hoff er med på den nødvendige omstillingen til bærekraftige løsninger. Jeg er imponert over hvor utrolig fint bygget har blitt. Og jeg er stolt over at vi har nådd målene vi har satt, sa Kronprins Haakon i dag.
Statssekretær Gunn Karin Gjul fra byggets oppdragsgiver, Kommunal- og distriktsdepartementet, overrekker FutureBuilt-plaketten til Kronprins Haakon. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Bygget skulle plasseres i Stallgården med Den kongelige stall som nærmeste nabo. Stallbygningen og Dronningparken omkring skal behandles som fredet, og Logistikkbygget skulle harmonere med begge. I tillegg var det store miljøambisjoner både til byggeprosess og senere drift.
Logistikkbygget huser blant annet Slottets post- og varemottak og bidrar til sikker håndtering ved at alle leveranser går til det frittstående logistikkbygget i stedet for opp til selve slottsbygningen. Foto: Cornelius Poppe, NTB
Statsbygg innledet et samarbeid med FutureBuilt. Logistikkbygget ble det 42. forbildeprosjektet i FutureBuilts portefølje, kunne varaordfører Abdullah Alsabeehg fortelle da han talte under dagens markering. Oslo kommune er en av flere samarbeidspartnere i FutureBuilt, og målet er å flytte byggenæringen i mer miljøvennlig retning. Varaordføreren overrakte FutureBuilts plakett til Statsbyggs administrerende direktør, Harald Vaagaasar Nikolaisen.
Amisjonen var at Logistikkbygget skulle være et plusshus, og det er ikke lenge før bygget har produsert like mye energi som det årlige forbruket er estimert til. - Så hvis vi nå får litt sol og medvind resten av året, kommer dette bygget til å levere mer energi enn det bruker, slo Nikolaisen fast.
Logistikkbygget er plassert inn i bakken mot Dronningparken. Taket er dekket med skiferliknende solceller, sedum og veggen mot parken er også kledd mose. Sett fra parken, er ikke bygget så lett å få øye på. Foto: Cornelius Poppe, NTB
Statssekretær Gunn Karin Gjul fra Kommunal- og distriktsdepartementet understreket også Logistikkbyggets viktige rolle i sikkerhetsarbeidet som har blitt gjennomført ved De kongelige eiendommer de senere årene. På vegne av oppdragsgiveren ga hun FutureBuilt-plaketten videre til Kronprins Haakon.
Elinor Brørby Placucci (altsax), Alva Salomon Grønning (kontrabass) og Una Stenbråten Harildstad (trommer) fra Barnas jazzhus, sto for det musikalske under markeringen, akkompagnert av Odd André Elveland på piano. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Et miljøbygg
Blant kravene som stilles til forbildeprosjekt i FutureBuilt, er minimum 50 prosent reduserte klimagassutslipp fra transport, energi og materialer både under oppføring og i drift. I tillegg skulle Logistikkbygget være et plusshus – et bygg som produserer mer energi enn det forbruker – målt over to års drift.
Viktige elementer for å kunne oppnå dette er:
- Byggets plassering i Stallgården, delvis inn i terrenget mot Dronningparken, gjør det lite utsatt for snø og vind.
- Solcellepanel på deler av taket genererer energi til bygget.
- Sedum på deler av taket isolerer både mot sommervarme og vinterkulde.
Som forbildeprosjekt må Logistikkbygget også tilfredsstille krav til plassering i nærmiljøet – i dette tilfellet det historiske kulturmiljøet omkring Slottet – og tilrettelegging for grønn mobilitet.
Byggherre: Statsbygg
Oppdragsgiver: Kommunal- og distriktsdepartementet
Arkitekt: NAV Arkitekter A.S.
Bruker: Det kongelige hoff
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala FacebookasÁigeguovdilis áššit
Gonagaslaš hoavva ovdanbuktá 2023 jahkeraportta
Gonagasviesu doaimmat diibmá speadjalastet otná Norgga. Gonagasbearraša mátkkit 47 suohkanii, almmolaš galledeamit viđa eurohpalaš riikkain, iešguđetlágan lágideamit ovttas riikka suodjalusain ja riikka gearggusvuođa guovdilastin, čájeha mii lea dehálaš Norgii ja masa gonagasbearaš lea bidjan návccaid.
Lihkusávaldagat Dánmárkku ođđa gonagasbárrii
Majestehta Gonagas Harald cealká liekkus lihkusávaldagaid Majestehta Gonagas Frederik X ja Majestehta Dronnet Mary guoktái truvdnolotnahuvvama oktavuođas Dánmárkkus.