Njuike váldosisdollui

I fokus: Litteratur

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

I løpet av et år deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor - fra lesestund for barn i Slottsparken til store litteraturfestivaler. Mange bibliotek har fått besøk av Kronprinsessen, som også er beskytter for Norsk bibliotekforening.

- Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker. Helt fra jeg var liten har jeg blitt lest for, og fått muligheten til å gå inn i det rommet som fantasien gir. Det å lese, de indre bildene det skaper, de følelsene det fremkaller – har gjort meg til både et bedre, klokere og mer reflektert menneske.  

Ambassadør for norsk litteratur

Kronprinsesse Mette-Marit legger gjerne til rette for møter om norsk litteratur på offisielle besøk til andre land. Norsk litteratur gjør det godt i utlandet, og Kronprinsessen ønsker å bidra i arbeidet for å styrke posisjonen ytterligere.

I 2017 fikk dette en ekstra dimensjon da hun inntok rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet under oppkjøringen til Bokmessen i Frankfurt 2019. Norge skulle være gjestende hovedland, og Kronprinsessen fikk æren av å åpne "verdens største bokmesse". Det gjorde hun med å blant annet lese "Det er den draumen". Olav H. Hauges dikt har blitt kåret til Norges beste og inspirerte Norges slagord under messen: The Dream We Carry.

Kronprinsessen åpnet bokmessen i Frankfurt

Rollen som ambassadør for norsk litteratur er global og var ikke avsluttet med Bokmessen i Frankfurt. I januar 2024 var Norge gjesteland på den internasjonale bokmessen i Kairo, med mål om å profilere norsk litteratur i den arabisktalende verden og stimulere til rekruttering av oversettere mellom norsk og arabisk. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet den norske paviljongen og gjestelandsprogrammet 25. januar.

Kronprinsessen på bokmessen i Kairo

Kronprinsessen leser Olav H. Hauges dikt "Det er den draumen". Foto: Frank Rumpenhorst / dpa / AFP/ NTB scanpix

Litteraturtoget

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. Kronprinsessen har flere ganger lagt ut på en litterær togreise, godt hjulpet av NSB og Deichmanske bibliotek i Oslo. Toget følger ingen rutetider, og i tillegg til Kongevognen trekker lokomotivet en kafévogn, en sittevogn, og ikke minst Bibliotekvognen. Dette er en spesialinnredet togvogn med bøker fra Deichman, samt deler av Kronprinsessens egen boksamling. Når toget venter på den lokale stasjonen, er vognen som regel åpen for den som måtte ønske en kopp kaffe og en god bok å lese i.

Rørosbanen 2024

Den 11. juni 2024 forlater Litteraturtoget perrongen på nytt - denne gangen langs Rørosbanen. Med seg på årets tur har Kronprinsessen både etablerte og nye forfattere, som vil dele sine skjønnlitterære historier, men også egne erfaringer med publikum på arrangementer underveis.

I år arrangeres togreisen sammen med SJ Norge og kommunene Elverum, Alvdal og Røros.

Kronprinsessen i Litteraturtogets bibliotekvogn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Langs ruten legger Kronprinsessen til rette for litterære møter mellom forfattere og publikum. Som regel skjer møtene på det lokale biblioteket, men også litteraturhus og stasjonsområder har vært åsted for magiske møter. 

2014: Fra Bodø til Stjørdal

Den aller første reisen gikk langs Nordlandsbanen – fra Bodø til Stjørdal – i 2014.

Kronprinsessen forteller om bakgrunnen for Litteraturtoget under starten i Bodø i 2014. Foto: Det kongelige hoff.

Det var en personlig bokreise for Kronprinsessen, som delte mange av sine egne favoritter og fortalte om egne leseopplevelser under veis.

Kronprinsessens åpningstale

Dette første litteraturtoget favnet mange ulike tema: Det var barnelitteratur på Fauske og ungdomslitteratur på Rognan. Kjærlighet i litteraturen var temaet da Litteraturtoget nådde Mo i Rana - kanskje den mest omskrevne tematikken av alle. På Mosjøen var det fokus på samisk litteratur, og Kronprinsesse Mette-Marit løftet fram Nils Aslak Valkeapää, som har betydd mye for henne. På Snåsa handlet det om tabuer, mens litterære favoritter ble delt i Steinkjer. Stjørdal var endestasjonen denne gangen, med selveste Shakespeare som tema. 

2015: Fra Trondheim til Hamar

I 2015 dro toget fra Trondheim til Hamar – med stopp på Oppdal, Ringebu og Lillehammer. Under det første Litteraturtoget delte Kronprinsessen sine egne leseropplevelser. Denne gangen ga forfatterne selv sin stemme med, og deltok i samtalen både som lesere og skapere av litteratur. Temaet var identitet, et tema som har preget norsk litteratur de siste årene. Og ved å lese kan man komme nærmere sitt eget liv - og andres. 

Forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg tok Litteraturtoget sammen med Kronprinsessen i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I løpet av reisen ble tematikken utforsket fra forskjellige vinkler: bruken av det selvbiografiske i litteraturen, hva bøkene gjør med oss som lesere, om litteratur og røtter, om hvordan forfattere presenterer sine karakterer - og vår egne presentasjoner av oss selv i sosiale medier. 

2016: Bergensbanen

I litteraturen møter vi ofte karakterer som på en eller annen måte faller litt utenfor, og i 2016 var utenforskap tema på Litteraturtoget. Alle føler seg vel utenfor av og til. Men det er vi ikke alene om - og litteraturen viser at det er flere som har det som oss. Med seg på turen hadde Kronprinsessen forfattere som alle har skrevet tekster som kan relateres til utenforskap. Den som leser, er aldri alene. Det finnes en bok for alle.

Kronprinsessen innledet til samtale mellom Geir Gulliksen og Lars Saabye Christensen i biblioteket på Hønefoss. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

2017: Sørlandsbanen

I 2017 var det klart for et nytt Litteraturtog. Denne gangen gikk reisen langs Sørlandsbanen, fra Asker til Kristiansand. Det overgripende temaet for reisen? "Hjem". 

"Jeg reiser fra ett hjem til et annet. Fra Asker til Kristiansand. På veien skal vi møte forfattere som på forskjellig vis har skrevet om dette temaet. Og ikke minst skal vi få reflektere rundt hva det er som skaper et hjem, hvor og hva det er for hver og en av oss – og hvordan det påvirker oss som mennesker.

Etter oppstart på biblioteket i Asker ble det litterære stopp i Bø og Gjerstad, vandring blant antikvariatene i bokbyen Tvedestrand og en magisk aften med salmer i gamle Dypvåg kirke før det hele ble avsluttet på Kristiansand Katedralskole.

Møte med forfatterne Bjarte Breiteig og Gaute Heivoll på Kristiansand Katedralskole - alle tre er tidligere elever ved "Katta". Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

2018: Fra Kristiansand til Stavanger

Litteraturtoget 2018 startet der det sluttet året før, i Kristiansand. Derfra gikk toget til Stavanger med arrangementer i Marnardal, Mandal, Egersund og Ogna underveis. Med seg ombord hadde Kronprinsessen flere dyktige forfattere som alle har skrevet om relasjoner - relasjoner til naturen, til andre mennesker eller til oss selv. 

Det er plass til mange barn i en bibliotekvogn! Her på Marnardal stasjon under Litteraturtoget i 2018. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix.

2019: Fra vest til øst i Oslo

Dette året ble Litteraturtoget til en bokbane. Kronprinsessen tok t-banen fra Kolsås i vest til Stovner i øst. Første arrangement fant sted på Bekkestua bibliotek, fulgt av Deichmanske bibliotek på Røa, Majorstua, Tøyen, furuset og Stovner. Reisen bokbelyste flere tema, men nettopp Oslo by og det å vokse opp der var tema for flere arrangementer. 

I 2019 kom Litteraturtoget hjem til Oslo og tok T-banen fra Kolsås i vest til Stovner i øst: Seks bibliotek på to dager. Foto: Foto: Marius Gulliksrud, Stella Pictures

#Minbok

Under Litteraturtoget bidrar mange med å dele boktips og lesegleder i sosiale medier ved hjelp av hashtaggen #Minbok. Du kan finne oversikt over anbefalingene i lenkelisten.

Under NRKs maraton "Løgn og forbannet dikt" der norsk poesi ble feiret en hel kveld, leste Kronprinsessen André Bjerkes dikt "Svermeren og lyset" i Slottsparken. Cop. NRK.

 

08.05.2024

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Fáktadieđut

Forfattere og diktere

En lang rekke forfattere og diktere har deltatt på Litteraturtoget:

Kommer 2024:
Niels Fredrik Dahl
Virginie Despentes
Monica Goksøyr
Alf van der Hagen
Alexander Kielland Krag
Oliver Lovrenski
Wencke Mühleisen
Signe Holm Pedersen
Linn Ullmann

2019:
Jonas Kinge Bergland
Nina Brochmann
Lars Saabye Christensen
Ellen Støkken Dahl
Janne Stigen Drangsholt
Erlend Loe 
Maja Lunde
Siri Pettersen
Zeshan Shakar 
Arne Svingen
Bjørn Vatne

2018:

Tiril Broch Aakre

Jostein Gaarder
Alf van der Hagen
Monica Isakstuen
Zeshan Shakar
Dag Solstad
Carl Frode Tiller
Helge Torvund

2017:
Alfred Fidjestøl
Maja Lunde
Gunstein Bakke
Mirjam Kristensen
Svein Ellingsen
Wenche Mühleisen
Marie Aubert
Gaute Heivoll
Bjarte Breiteig

2016:
Jonas Hassen Khemiri
Agnes Ravatn
Kim Friele og hennes biograf Ola Hegmo
Lars Saabye Christensen
Geir Gulliksen 

2015:
Roy Jacobsen

Helga Flatland
Tore Renberg
Harald Rosenløw Eeg
Ruth Lillegraven
Invild H. Rishøi
Maria Navarro Skaranger
Ida Hegazi Høyer

Knut Hoen (kritiker)
Kaja Skjerven Mollerin (kritiker)

NSB legger til rette for litteraturtog med Kongevognen for 5. gang. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix