Njuike váldosisdollui

Offisielt besøk til Litauen

Hans Kongelige Høyhet var denne uken på offisielt besøk til Litauen. Besøket markerer de tette og gode forbindelsene mellom Norge og Litauen. 

04.04.2024

Norge og Litauen er nære partnere og allierte, og har et bredt samarbeid innen blant annet sikkerhet, forsvar, handel, energi og kultur. 

Under besøket møtte Kronprinsen blant annet Litauens president Gitanas Nausėda i Presidentpalasset. Kronprinsen besøkte Litauen sist i 2018, da landet feiret 100 år med selvstendighet. I år markerer landet 20 år som medlem av NATO. 

Kronprinsen sammen med Litauens president Gitanas Nausėda. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Kronprinsen innledet besøket med åpningen av et seminar om norsk-litauisk forsvarssamarbeid i Vilnius, der tema var hvordan litauiske og norske selskaper innen forsvarsindustrien samarbeider for å finne nye måter å møte fremtidens europeiske sikkerhet på.  

Les Kronprinsens tale her

Norskstøttet integreringsprosjekt

I Vilnius besøkte Kronprinsen Ukreate HUB der integreringsprosjektet Tula - finansiert med støtte fra Norge gjennom EØS-midlene - tar sikte på gjensidig integrering av ukrainske og litauiske familier. Tula er en partner av Ukreate HUB, som er en møteplass for ukrainere i Litauen med mål om nettverksbygging og kunnskapsdeling. 
Ved ankomt ble Kronprinsen møtt av Svitlana Zaluzjna, som er en av ildsjelene og initiativtakerne bak Tula. På Ukreate Hub møtte Kronprinsen flere av de ukrainske og litauiske familiene som deltar i prosjektet, og fikk høre mer om flyktningenes erfaringer og nye hverdag i Litauen. 

Kronprinsen besøkte også det ukrainske senteret i Vilnius, drevet av litauiske myndigheter. Senteret ble åpnet av Litauens og Ukrainas førstedamer i 2022, og tilbyr ulike aktiviteter i form av blant annet kurs, opplæring og kulturtilbud rettet mot ukraniske flyktninger i Litauen. 
Mange ukrainere har funnet en trygg havn i Litauen. På Det ukrainske senteret i Vilnius får ukrainske familier tilbud om blant annet språkkurs og ulike aktiviteter. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Diana Nausediene, Litauens førstedame ønsket velkommen til senteret sammen med Petro Beshta, Ukrainas ambassadør til Litauen. Han ble også vist rundt, og fikk se flere av aktivitetene som arrangeres på senteret.  

I den norske residensen hadde Norges ambassadør Ole Terje Horpestad invitert til nettverkslunsj, hvor Kronprinsen fikk høre mer om viktige satsningsområder gjennom samtaler med sentrale samarbeidspartnere som fortalte om sin relasjon til de to landene.Kronprinsen ble ledsaget av statssekretær Maria Varteressian under det offisielle besøket. 

Møtte norske soldater 

Kronprinsen besøkte også det norske styrkebidraget i den litauiske garnisonen i Rukla, omtrent ni mil utenfor hovedstaden Vilnius. Norge har siden etableringen av NATO Enhanced Forward Presence Battle Groul Lithuania (eFP) i 2017, bidratt med styrker og utstyr til den multinasjonale tyskledede stridsgruppen. I 2024 deltar vi med rundt 160 soldater, de fleste fra Hærens Brigade Nord. 

Norge har siden 2017 bidratt med styrker og utstyr til NATOs forsterkede militære nærvær i Litauen. Kronprinsen møtte det norske styrkebidraget i Rukla, og fikk høre mer om soldatenes hverdag og oppdrag. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Kronprinsen ble ledsaget av forsvarssjef Eirik Kristoffersen, og møtte mange av de norske soldatene som trener og øver sammen med soldater fra Tyskland, Belgia, Tsjekkia, Nederland og vertsnasjonen Litauen. Bidraget roterer mellom alliansens medlemsland. 

4. april er også dagen som markerer 75 år med forsvarsalliansen NATO. Dette ble markert med oppstilling av de norske soldatene i leiren. Kronprinsen inspiserte oppstillingen og NATO-hymnen ble spilt. 

Under NATO-toppmøtet i Warszawa i 2016 besluttet NATO å forsterke sitt militære nærvær i Baltikum og Polen. Avgjørelsen kom som svar på Russlands invasjon og ulovlige anneksjon av ukrainske Krym. Foto: Synne Nilsson / Forsvaret 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas